Anasayfa Haberler Türk Akımı projesi anlaşması imzalandı
Türk Akımı projesi anlaşması imzalandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23. Dünya Enerji Kongresi için İstanbul’da bulunan Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Mabeyn Köşkünde bir araya geldi. Görüşme sonrası Rusya doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan ‘Türk Akımı Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’ için hükûmetler arası anlaşma imzalandı.

Gerçekleştirdikleri heyetler arası ve baş başa görüşmelerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Federasyonu Başkanı Putin, ortak bir basın toplantısı düzenleyerek yaptıkları görüşmeye ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

TÜRK AKIMI ANLAŞMASI

Açıklama öncesinde Rusya doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan ‘Türk Akımı Doğal Gaz Boru Hattı Projesi' için hükûmetler arası anlaşma imzalandı. Anlaşmanın imzaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Federasyonu Başkanı Putin'in huzurunda atıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantıda yaptığı açıklamada, bugün açılış oturumu gerçekleştirilen 23. Dünya Enerji Kongresinin 2 gün daha süreceğini, bakanlar ve uzmanlar arasında yapılacak olan görüşmelerle kongrenin çok daha farklı bir zenginliğe kavuşacağını belirtti.

Kongrenin açılış oturumunda Rusya Federasyonu Başkanı Putin ile birlikte olduklarını, sonrasında ikili görüşmelerini gerçekleştirdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilgili bakanların ve uzmanların görüşmeleri devam ettireceklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde iki ülke arasında enerji ile ilgili münasebetleri ilgilendiren konuların, ekonomik ve ticari ilişkilerin, savunma, turizm ve kültürel alana ilişkin konuların yer aldığını açıkladı.

“TÜRKİYE-RUSYA ARASINDAKİ NORMALLEŞME SÜRECİ HIZLA DEVAM EDİYOR”

“Türkiye-Rusya arasındaki ilişkiler noktasında bugün gerçekten Sayın Başkanla dolu dolu bir gün geçirdiklerini” ve görüşmelerde imzalanan Türk Akımı projesinin imzaya hazır hâle getirildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Türkiye-Rusya arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine olan inancım tamdır. Tabii birçok alanda, savunma sanayiyle ilgili olsun, siyasi alanda olsun, ekonomik, ticari, turizm, kültür, bütün bu alanları kapsayan bu ilişkilerimizi bundan sonraki süreçte çok daha farklı bir şekilde geliştireceğiz. Üst Düzey İstişari Konsey Toplantımızla ilgili olarak dışişleri bakanlarımıza talimatlarımızı verdik, yılsonu veya önümüzdeki yılbaşı itibarıyla bu toplantımızı da gerçekleştireceğiz. Bu arada Karma Ekonomik Komisyon Toplantısının da aciliyet kesp ettiğini ifadeyle burada da ilgili bakanlarımız bu çalışmayı gerçekleştirecekler. Ülkemizde yapılacak olan bu toplantı da önem arz ediyor.”

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam