Anasayfa Haberler Şirketlerin zararı 100 milyarı geçti
Şirketlerin zararı 100 milyarı geçti
Pazar, 27 Kasım 2016 14:29

Rekor üstüne rekor kıran dolar nedeniyle özel sektörün borcu iki ayda 30 milyar dolar yani 103 milyar lira arttı.

Dolar rekor üstüne rekor kırarken bundan en fazla döviz cinsi borcu bulunan özel sektör firmaları etkilendi. Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre, hesaplamalara göre, reel sektörün döviz cinsi borcu son iki ayda 30 milyar dolar (103 milyar TL) arttı. Global risklere Türkiye'nin iç siyasi gelişmeleri eklenince dolar tarihi zirvelerini yenilemeyi sürdürüyor.

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası'nın (MB) üç yılın ardından faiz artırımına gitmesi piyasaları sakinleştirmeye yetmedi. Dün tarihi rekorunu yenileyen dolar / TL 3.4766 ile rekor kırdı ve haftayı 3.4490 seviyeleri ile kapattı. Türk Lirası yılbaşından bu yana yüzde 18 oranında değer kaybetti.

BORÇ MALİYETİ ARTIYOR

TCMB'nin ağustos ayında açıkladığı verilere göre finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlıkları 100.4 milyar dolar, döviz yükümlülükleri ise 310.9 milyar dolar. Yükümlülükleri varlıklarını üçe katlayan finans dışı özel sektörün net döviz borcu 210.5 milyar doları buluyor. Bu borcun ağırlığı kurlar yükseldikçe artıyor.

Kurdaki artış bir yandan enflasyona tehdit oluştururken, diğer yandan da özel sektör borçlarını zora sokuyor. Özel sektörün yurtdışından sağladığı 207.5 milyar dolarlık kredi borcu var. Kurdaki tırmanış bu borcun daha da artmasına yol açıyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdiği 24 Eylül tarihinden önce 2.96 TL olan dolar kuru ile hesaplandığında 623 milyar
TL olan özel sektör net döviz pozisyonu, bugün itibarıyla 726 milyar TL seviyelerine çıkmış oldu. Son iki ayda kurda yaşanan yükseliş özel sektöre 30 milyar dolarlık (103 milyar TL) ek yük getirdi.

AHL Forex Araştırma Müdürü Veli Kocatürk, şirketlerin borç yükümlülüklerinden elde ettikleri kaybı bilançolarında zarar olarak göstereceği için vergi yükümlülüğünün de ortadan kalkmış olacağını söyledi. Kocatürk, “Bu yüzden döviz cinsi borçlanma Türkiye'nin yumuşak karnını oluşturuyor” değerlendirmesini yaptı.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam