Anasayfa Haberler Mayıs ayında enflasyon hangi oranda bekleniyor
Mayıs ayında enflasyon hangi oranda bekleniyor

Reuters anketine göre, TÜFE'nin mayısta yüzde 0.35 artışla yıllık enflasyonu 9 yılın zirvesinden aşağı çekmesi bekleniyor.

Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Mayıs ayında 0.35 artışla, yıllık enflasyonu yaklaşık 9 yılın zirvesinden aşağı çekmesi bekleniyor. Reuters'ın 17 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, aylık TÜFE değişim beklentileri yüzde 0.2-0.62 artış bandında yer alıyor. Yılsonu tahmini ise yüzde 9.45 ile TCMB'nin yıl sonu tahmini olan yüzde 8.5'in oldukça üzerinde seyretmeyi sürdürüyor.
Reuters anketinde yer alan beklentilerin medyanına paralel gelmesi halinde yıllık enflasyonun Nisan ayındaki yüzde 11.87'den Mayıs ayında yüzde 11.60'a doğru gerilemesi bekleniyor.
Tahminlere paralel bir enflasyon gelmesi halinde bu yıllık enflasyonda Kasım 2016'dan beri görülen ilk düşüş olacak. Ekonomistler yıllık enflasyondaki düşüşün aslında bu yıl sert yükseliş gösteren gıda fiyatları kanalıyla olmasını bekliyorlar.

TÜİK'in aylık enflasyon verilerini açıklama tarihinden önce açıklanan ve önemli bir öncü veri olarak görülen Türk-İş raporunda kıyma ve kuşbaşı et fiyatının Mayıs'ta da artış gösterdiğine dikkat çekilerek, "Et fiyatında görülen artış olmasaydı gıda fiyatlarında bu ay gerileme söz konusu olacaktı" görüşüne yer veriliyor.
Türk-İş'in derlediği verilere göre geçtiğimiz ay 4.17 olarak hesaplanan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 3.85'e geriledi. Ortalama sebze fiyatları Nisan'daki 4.08 TL'den Mayıs'taki 3.33 TL'ye geriledi.
Tüketici fiyatları enflasyonu Nisan ayında giyim, gıda ve ulaştırma kalemleri öncülüğünde yüzde 1.31 artış gösterdi. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "B" Nisan'da yıllık olarak yüzde 9.07'den yüzde 9.12'ye yükselirken, "C" ise yüzde 9.46'dan yüzde 9.42'ye geriledi.

Hem ekonomistler hem de ekonomi yönetimi enflasyonun yılı tek hanede tamamlayacağını bekliyor. Normalde her yıl sigara ve alkol başta olmak üzere yapılan kamu fiyat ayarlamaları ve zamların bu yıl 2017 Ocak ayı yerine 2016 yılı Aralık ayında yapılmasının oluşturduğu baz etkisi nedeniyle 2017 yılı Aralık ayında enflasyonda sert düşüş her kesim tarafından bekleniyor.
Ekonomistlerin beklentisi enflasyondaki Aralık ayındaki düşüşle mevcut yüzde 12'lere yakın manşet enflasyonun kademeli olarak tek haneye gerileyeceği yönünde. Bu döneme kadar ekonomistler enflasyonda düşüş öngörseler de tek haneli bir seyir öngörmüyorlar.
Ekonomi yönetimi ise gıda komitesinin atacağı adımları işaret ederek düşüşün piyasanın beklediğinden daha önce ve daha kuvvetli olacağını öngörüyor.
Merkez Bankası son dönemdeki tüm açıklamalarında enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği mesajını yineliyor ve ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma da yapılabileceğini belirtiyor.

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam