Anasayfa Haberler Sanayi üretimi beklentilerin üzerinde
Sanayi üretimi beklentilerin üzerinde

Sanayi üretimi temmuzda takvim etkisinden arındırılmış olarak yüzde 14.5, arındırılmamış olarak yüzde 25.6 artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz dönemine ilişkin sanayi üretimi verilerini açıkladı. Temmuzda mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 2,3, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 14,5 arttı. Piyasada beklentiler aylık yüzde 0,8, yıllık 9,4 artış olacağı yönündeydi.
Öte yandan mevsim ve takvim etkisinden arındırılmamış verilere göre sanayi üretimi, yıllık bazda yüzde 25,7 arttı. Ekonomistler, temmuzda arındırılmamış sanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 16,6 artmasını bekliyordu.
Sanayi üretimi geçtiğimiz ay piyasa beklentilerinin oldukça altında gerçekleşmişti.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2017 yılı Temmuz ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,6 azalırken imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,2, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 4,8 arttı.
Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2017 yılı Temmuz ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,8, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 16 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 11,7 artış kaydetti.

En yüksek artış ve düşüş

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları (MIGs) incelendiğinde, 2017 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 3,7 ile enerjide gerçekleşti.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2017 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 17,3 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 13,9 ile tütün ürünleri imalatı ve yüzde 11,9 ile mobilya imalatı takip etti.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2017 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en fazla azalış yüzde 6,6 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 5,4 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı ve yüzde 3,4 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı takip etti.(dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam