Anasayfa Haberler Yerli kömüre teşvik uygulanacak
Yerli kömüre teşvik uygulanacak

Ekonominin yumuşak karnı olan cari açığın büyük bölümü enerji ithalatından kaynaklanırken, iktidar enerjinin yerli üretimine önem veriyor. Türkiye’nin cari açığı Eylül’de 4.53 milyar dolar ile beklentilerin üzerinde gerçekleşmiş, 12 aylık cari işlemler açığı da 39.27 milyar dolar olarak açıklanmıştı.

Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kömürle elektrik üretimi yapan işletmelerle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
“İthal kömür kullananlar kusura bakmasınlar. Bizim cari açığımız fazla. Bunu azaltmak için kendi yerli kömür rezervimizi hayata geçirmek durumundayız. Bunu hayata geçirdiğimizde cari açığımızı ciddi anlamda azaltırız. Şimdiden bu yönde ciddi mesafe aldık.”

“YERLİ KÖMÜRE GEÇENE TEŞVİK”

Enerji Bakanı Berat Albayrak da törendeki konuşmasında, “İthal kömürle elektrik üretimi yapan tesislere yerli kömüre geçmeleri için uyguladığımız teşviki 2018 yılında hayata geçiriyoruz” diye konuştu.
Albayrak, geçtiğimiz ay yaptığı değerlendirmede, ithal kömür santrallerinin yerliye dönüşümünü artırmak için detaylı bir çalışma yaptıklarını duyurmuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce yaptığı açıklamalarda da Türkiye’nin cari açık problemini çözmek için, yerli kömürle ve nükleer güçle elektrik üretiminin çok önemli olduğunu belirtmiş, Şırnak’tan Çorlu’ya kadar Türkiye’nin bütün kömür rezervlerini hayata geçireceklerini kaydetmişti.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam