Anasayfa Haberler Enerji faturasına 10 milyar dolar yük!
Enerji faturasına 10 milyar dolar yük!

Petrol fiyatının yükseliş trendine devam etmesi halinde, enerji faturasına 10 milyar dolar yük binecek. Çağlayan, Türkiye'nin bu yılki enerji faturasının 65 milyar dolarlara çıkabileceğine işaret etti.

Petrol fiyatlarının son dönemde çizdiği yükseliş trendi, enerjide dışarıya bağımlı olan Türkiye için kuşkusuz bir tehdit. Petrol fiyatının bu trendi sürdürmesi, enerji faturasına ekstra 10 milyar dolar yük anlamına geliyor.

Konuyla ilgili gazetecilere değerlendirme yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, petrol fiyatlarında bir düşüş yaşanmaması ve bu seyirde gitmesinin Türkiye'nin bu yılki enerji faturasının 65 milyar dolarlara çıkabileceği anlamına geldiğini söyledi. Geçen yıl Türkiye'nin enerji ithalatı 54,1 milyar dolardı.

"Bu konuda 'ithalat niye artıyor, cari açık niye artıyor' diye detayını bilmeden bazen muhalefet yapma adına söyleyenlerin, bu rakamları şimdiden iyi görmesi gerekiyor" diyen Çağlayan, "Şu andaki artış sürdüğü takdirde, enerji faturamızda ekstra 10 milyar dolar şişme olacaktır. Bu, bizim açımızdan hoş olmaz" değerlendirmesini yaptı.

"1 milyar dolarlık artış, petrol fiyatlarından"

Ocak ayı ithalat rakamlarına da değinen Çağlayan, "Ocak ayında 17 milyar dolarlık bir ithalat rakamı açıklandı. 2011 yılında, hatırlayın, aylık 20 milyar dolar seviyesinde ithalat rakamımız vardı. 2012 yılının Ocak ayında yaptığımız ithalat ile ihracat arasındaki farkta, sadece 1 milyar dolarlık artış petrol fiyatlarındaki, enerjideki artıştır. Yani ocak ayında aylık 1 milyar dolarlık artış, resmi daha iyi şekilde tanımlıyor" diye konuştu.

Enerji fiyatlarının yüksekliğinin başta enflasyon olmak üzere enerjiyi girdi olarak kullanan her sektör açısından rahatsız edici bir durum olduğuna işaret eden Çağlayan, "Sadece Türkiye'nin cari açığı veya dış ticaret açığı değil... Petrol ve enerji fiyatlarının yükselmesi, petrolü kullanan bütün sektörler ve ülkeler açısından olumsuz bir durumdur" diye konuştu. (dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam