Anasayfa Haberler Kimya ihracatında yüzde 21'lik artış
Kimya ihracatında yüzde 21'lik artış

Türkiye'nin kimya ihracatı yılın ilk iki ayında 2 milyar 709 milyon dolara çıktı. Mısır'a yapılan ihracat yüzde 140 yükseldi.

Kimya sektörü, şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,73'lük artışla ihracatını 1 milyar 396 milyon dolara yükselterek, otomotivin ardından Türkiye'nin en çok ihracat yapan ikinci sektörü oldu.

 

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliğinin (İKMİB) yazılı açıklamasına göre, kimya ihracatı yılın ilk iki ayında  2 milyar 709 milyon dolara çıktı. Sektör,  ocak ve şubat en fazla ihracatı Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak'a yaptı. "Arap Baharı" sonrası hızlı toparlanmanın gözlendiği Mısır'a olan kimya ihracatı yüzde 140 oranında artış gösterdi.

 

Sektörün, Ocak-Şubat döneminde en çok ihracat gerçekleştirdiği diğer ülkeler, Almanya, Çin Halk Cumhuriyeti, İtalya, Hollanda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Togo şeklinde sıralandı. Çin Halk Cumhuriyeti'ne yapılan kimya ihracatı yüzde 155 artarken, "sürpriz" ihracat artışının yaşandığı ülke yüzde 661 ile Cebelitarık oldu.

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, yıla hızlı giriş yapan kimya sektörünün Avrupa ve dünya ekonomisindeki belirsizliklere rağmen, iyi bir performans sergilediğini kaydetti. "Arap Baharı" sonrası bölgede olumlu gelişmeler yaşandığına dikkati çeken Akyüz, Mısır'ın, yılın ilk 2 ayında en fazla kimya ihracatı yapılan ülke olmasının da bu durumun göstergesi niteliğinde olduğunu belirtti.

Akyüz, kimya sektörünün yeni pazarlara ulaşması için uluslararası fuarlara ve dış alım heyet gezilerine ağırlık verdiklerini vurgulayarak, yılsonu hedefi olarak belirledikleri 18 milyar dolarlık ihracata rahatlıkla ulaşabileceklerini açıkladı. (dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam