Anasayfa Haberler İSO’dan bankalara eleştiri: "Yetersiz kaldılar"
İSO’dan bankalara eleştiri: "Yetersiz kaldılar"

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, nakit sıkışıklık ve kredi faizlerindeki yükseliş nedeniyle orta ölçekli sanayi firmalarının krediye erişimde zorluk yaşadığına dikkati çekerek "Bankacılık sektörü büyük kredilerin yönetiminde ve verimli kullandırılmasında yetersiz kaldı. Bankaların sanayiciye bakış açısını değiştirmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

İSO meclisinin temmuz ayı olağan toplantısı, “Yasama, Yürütme, Ekonomi ve Toplum Bağlamında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne Bakış”ana gündemi ile gerçekleştirildi.
Bahçıvan, burada ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Geçen hafta açıkladıkları İSO Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasının sanayide güçlü performansa işaret ettiğini belirten Bahçıvan, araştırma sonuçlarının faaliyet karlarının önemli kısmının finansmana ayrıldığını da gösterdiğini ifade etti.
Özellikle faiz ve kurlardaki yüksek boyutlu dalgalanmanın baskısını hissettiklerini anlatan Bahçıvan, sürdürülebilir karlılık konusunda endişe duyduklarını kaydetti.

“BANKALARIN UYGULAMASININ BEDELİNİ ORTA ÖLÇEKLİ SANAYİCİ ÖDEMEMELİ”

Finansal istikrar sağlanmadan üretim ekonomisinin gelişmesinin beklenemeyeceğine dikkati çeken Bahçıvan, bu doğrultuda bankacılık sektörü ile ilgili son zamanlarda yaşanan sıkıntıyı da gündeme getirdi.
Bankalar Kanunu'nun amacında da belirtildiği gibi kaynakların verimli kullanılmasının ön planda tutulması gerektiğini belirten Bahçıvan, şunları söyledi:
“Bankacılık sisteminin çalışmasını düzenleyen Bankacılık Kanunu'nun en önemli amaçlarından biri bankalarca kullandırılacak kredilerin etkin, objektif ve rekabet gücü kazandıracak şekilde ekonomimizin hizmetine sunulmasıdır. Son günlerde malumunuz üzere piyasalarda devam eden nakit sıkışıklığı ve kredi faizlerindeki yükseliş nedeniyle özellikle orta ölçekli firmalarımız krediye erişim konusunda zorluklar yaşamaktadır. Buna ek olarak son dönemde büyük kredilerde yaşanan yeniden yapılandırılma uygulamalarının da etkisiyle bahsettiğimiz nakit sıkışıklığının derinleştiğini gözlemliyoruz.
Başka bir deyişle bankacılık sektörü büyük kredilerin yönetiminde ve kaynakların etkin kullandırılmasında yetersiz kalmıştır. Bankaların bu uygulamasının bedelini orta ölçekli sanayici firmalarımız ödememelidir. Bildiğiniz üzere firmalara kullandırılacak kredilerin büyüklükleri, bankaların öz kaynak büyüklüklerine göre çeşitli sınırlamalara tabi durumdadır. Bankaların sanayiciye bakış açısını değiştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bankalar Kanunu'nun amacında da belirtildiği gibi kaynakların verimli kullanılması ön planda tutulmalıdır.”

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam