Anasayfa Haberler e-İhracatın yıldızı üç Avrupa ülkesi!
e-İhracatın yıldızı üç Avrupa ülkesi!

Alım gücü yüksek olan Avrupa ülkeleri, e-ihracat’ta Türk şirketlerinin yurtdışındaki yeni pazarları arasında öne çıkıyor.

Toplam nüfusun yüzde 70’ini oluşturan 565 milyon internet kullanıcısı ve internetten aktif olarak alışveriş yapan 261 milyon kullanıcı ile Avrupa pazarı Türk şirketleri için geniş bir potansiyel sunuyor.
229 milyon hanenin internet bağlantısına sahip olduğu Avrupa’da, hane başına yılda 2.000 Euro internet harcaması yapılıyor. 450 milyar Euro’luk e-ticaret iş hacmine ulaşan Avrupa ülkeleri, bu iş hacmiyle perakende pazarının yüzde 6’lık kısmına ulaşmış durumda. İngiltere 142 milyar Euro, Almanya 80 milyar Euro, Fransa ise 67 milyar Euro’luk iş hacmiyle Avrupa pazar toplamının yüzde 60’ını oluşturuyor.

En çok hazır giyim ve elektronik alınıyor

Avrupa ülkelerinin internet harcamalarında hazır giyimin ilk sırada yer aldığını belirten B2CDirect’in CEO’su Yusuf İbili şunları söyledi:
“Ülke olarak bu pazarları tanıyor olmamız e-ihracat için çok büyük avantaj. Türkiye’nin 2017 yılı ihracat rakamlarına baktığımızda, hazır giyim sektörünün %10,9 pay ile otomotivden sonra ikinci sırada yer aldığını görüyoruz. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Temmuz 2018’de yayınlamış olduğu ‘En Fazla İhracat Yapılan 20 Fasıl’ raporuna göre de hazır giyim kategorisi ihracatı yapılan diğer kategoriler içerisinde önemli bir yere sahip.”

Dünya genelinde kutlanan önemli günlere dikkat!

Avrupa’nın online sınır ötesi alım potansiyeli ve hazır giyimin ihracattaki önemli yerinin, beraberinde yüksek bir e-ihracat potansiyelini getirdiğini belirten İbili, “Bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmenin yollarından birisi satın alma grafiklerini yukarı çıkaran ve büyük pazaryerlerinin de en iyi cirolarını elde ettiği günlerdir” dedi.
Dünya genelinde kutlanan Sevgililer Günü, Kadınlar Günü, Anneler Günü, Babalar Günü ve bunlara ek olarak özellikle Halloween, Black Friday, Cyber Monday ve Christmas ile yılbaşı günlerinin de satışların en çok yapıldığı zamanlar olduğunun altını çizen İbili, satışları artıran bu günlerde mutlaka indirim, promosyon gibi bildirimlerle satışları destekleyen çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı.

Avrupa’daki e-ihracat potansiyeli en yüksek pazarlar

İngiltere: Avrupa ülkeleri arasında en yüksek kişi başına düşen milli gelire sahip olan İngiltere, bununla birlikte alım gücünün de yüksek olmasıyla öne çıkıyor. İngiltere’nin 66 milyon nüfusu var ve nüfusun yüzde 95’i yani 63 milyonu internet kullanıcısı. Online alışveriş yapanların oranı ise yüzde 81 ve sınır ötesi alışveriş oranı da yüzde 36. En çok alışveriş yapılan kategoriler, hazır giyim ve güzellik ürünü ile elektronik eşya.

Almanya: Yaklaşık 83 milyon nüfusuyla Avrupa’nın ikinci en büyük e-ticaret pazarı. İnternet penetrasyonu yüksek olan Almanya’da nüfusun yüzde 91’i internet kullanıcısı. İnternet üzerinden alışveriş yapanların oranı ise yüzde 77. Bu alışverişin yüzde 25’i sınır ötesinden yapılıyor. En çok satın alınan moda ve güzellik ürünleri ile elektronik eşya.

Fransa: 65 milyonluk nüfusunun yüzde 88’i internet kullanıcısı. İnternet üzerinden en çok satın alınan kategoriler moda, güzellik ürünleri ve elektronik eşya.

Hollanda: 17 milyon nüfusun yüzde 96’sı aktif internet kullanıcısı. Hollanda’da online alışveriş yapan 9 milyondan fazla kullanıcı, nüfusunun yüzde 84’ünü oluşturmakta. Moda ve güzellik ürünleri ile elektronik eşya en çok satın alınan kategoriler.

Gümrük vergisi ve yurtdışı KDV alınmıyor

Türkiye’nin konum ve ürün çeşitliliği açısından oldukça önemli bir pozisyona sahip olduğuna dikkat çeken Yusuf İbili, “Avrupa’ya e-ihracat yapmak için çok ziyaretçisi bulunan online pazaryerlerinde mağaza açmak iyi bir seçenek olabilir. Ayrıca devlet tarafından Avrupa ülkelerine yapılan e-ihracat işlemlerinde vergi muafiyeti, iade alma ve teşvik alma gibi büyük fırsatlar sunulmaktadır” diyor. Türkiye’den Avrupa ülkelerine yapılan e-ihracat işlemlerinde 22 EUR altındaki siparişlerde gümrük vergisi ve yurtdışı KDV vergileri alınmıyor. 22 EUR üzerindeki siparişlerde yurtdışı KDV vergisi ödenirken, 150 EUR üzerindeki siparişler ise Türkiye ile Avrupa arasındaki ticaret anlaşmasının bir getirisi olarak A.TR/ EUR.1 belgeleri düzenlenerek Türk menşeli ürünler gümrük vergisinden muaf tutuluyor.(dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam