Anasayfa Haberler Kur artışı filo kiralamayı da vurdu
Kur artışı filo kiralamayı da vurdu

TOKKDER Başkanı Ekici, artan borçlanma maliyetleri ve bankaların kredi vermede isteksiz davranmaları nedeniyle bu yılı yatay ile yüzde 5 arası daralma yaşanabileceğini ifade etti.

Otomotiv pazarında yeni alımların yüzde 20'sini gerçekleştiren ve her yıl yüzde 10-15 bandında büyüme kaydeden operasyonel kiralama şirketleri, finansman koşullarında sıkılaşma nedeniyle, müşterilerinden gelmeye devam eden talebe rağmen sektör büyüklüğünde sınırlı daralma bekliyor.
Türkiye oto kiralama kuruluşlarını temsil eden Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, Reuters ile söyleşisinde daha önce yüzde 5 büyüyeceğini tahmin ettikleri sektörün artan borçlanma maliyetleri ve bankaların kredi vermede isteksiz davranmaları nedeniyle bu yılı yatay ile yüzde 5 arası daralma ile kapatabileceğini ifade etti.
Sektörün araç parkı olarak ölçülen büyüklüğü geçen dokuz yılda her yıl yüzde 10-15 aralığında artarak kesintisiz büyüme kaydetti. Geçen yılı 366.000 adetlik araç parkıyla kapatan sektörün büyüklüğü Haziran sonu itibariyle 365.000 düzeyinde.
Kiralama şirketleri, müşterilerden gelen kiralama taleplerini bankalardan kredi alarak veya sermaye piyasasından doğrudan borçlanarak gerçekleştiriyorlar. Müşterilerin ödemelerini geciktirmesi veya kur ile faizlerdeki sert hareketler kiralama şirketleri üzerinde baskı yaratıyor. Araç kiralama kontratlarının yüzde 70'ten fazlası 30 aydan uzun süreli olduğu için şirketlerin de buna uygun orta ve uzun vadeli fonlama sağlaması gerekiyor.
Ekici, bankaların mevduat-kredi vade uyumsuzluğundan dolayı uzun vadeli kredi açmakta isteksiz olduklarını ifade ederek, "Operasyonel kiralama tarafı bu nedenle fonlamayı istediği ölçüde yapamıyor. Piyasalardaki son birkaç aydaki gelişmeler yatırım yapma kabiliyetini düşürdü. Yeni müşteri talebi var, ancak buna istenilen hızda veya pozitif cevap veremiyoruz" dedi.
Finansman koşulları rahatlarsa sektörün geçen yıl ile aynı büyüklükte yılı kapatacağını belirten Ekici, bankaların kredi vermedeki isteksizliğinin sürmesi halinde araç parkı büyüklüğünün 350 bine doğru gerileyebileceğini ifade etti.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam