Anasayfa Haberler Bitkisel ürün 200 milyon dolar kazandırdı
Bitkisel ürün 200 milyon dolar kazandırdı

Bitkisel ürünler, 200 milyon doları aşkın ihracat geliri sağladı. Türkiye'de 84 tıbbi ve aromatik bitkiden elde edilen 107 çeşit ilaç ham maddesiyle 419 ruhsatlı ilaç üretiliyor. Odun dışı orman ürünlerinden geçen yıl elde edilen yaklaşık 250 milyon dolar

Odun dışı orman ürünlerinden geçen yıl elde edilen yaklaşık 250 milyon dolarlık ihracat tutarının, 207 milyon 550 bin dolarını bitkisel kökenli ürünler oluşturdu.

Orman Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, yaklaşık 11 bin 700 bitki çeşitliliği olan Türkiye'de, bin civarında bitki halk arasında tıbbi amaçlı kullanılıyor.

Türkiye'nin bitki florasının 3'te biri, kokulu, baharatlı, parfümeri veya kozmetikte kullanılan veya kullanılma potansiyeli olan aromatik bitkilerden oluşuyor, Türkiye'de 84 tıbbi ve aromatik bitkiden elde edilen 107 çeşit ilaç ham maddesiyle 419 ruhsatlı ilaç üretiliyor.

Bu bitki zenginliği, ekonomi açısından da Türkiye'ye büyük kazanç sağlıyor. Tıbbi ve aromatik bitkilerde dünyanın en önemli üreticileri arasında bulunan Türkiye, kekikte dünyanın en büyük, gül yağında ise iki büyük üreticisinden biri.

Türkiye'nin en önemli yabani ürünü kekik, yılda yaklaşık 9 bin 500 ton kuru kekik elde ediliyor. Yaklaşık bin tonu yurt içinde tüketilen, diğer kısmı ise ihraç edilen kekikten geçen yılın ihracat rakamlarına göre 27 milyon dolar gelir elde edildi.

Kekik yağı ve suyu, sindirim sistemi kasılmalarını önlüyor, mikrop öldürücü, yara iyileştirici, spazm çözücü etkisi bulunuyor, ağrı kesici ve iltihapları önleyici özellik taşıyor.

Antiseptik, gaz söktürücü, spazm çözücü, ter kesici, ağız ve diş eti iltihaplarını iyileştirici, menopoz şikayetlerini önleyici, kan şekerini düşürücü, gençlerde davranış ve zeka performansını arttırıcı bitki olan adaçayı da ihracatta önemli bir yer tutuyor. Yılda yaklaşık 300-500 kilo adaçayı yağı üretiliyor.

Türkiye'de 40'tan fazla bitkisel çay olarak kullanılan dağçayı çeşidi yetiştiriliyor.Yılda 50 ton kadar toplanan ve 15 ton kadar ihraç edilen dağ çayının antistres etkisi bulunuyor.

Defne yaprağından 28 milyon dolar

Meyve ve yapraklarından yağ elde edilen defne ise Türkiye'de üretilen bir başka tıbbi ve aromatik bitki. ABD ve AB ülkelerine her yıl 10 bin ton dolayında kurutulmuş defne yaprağı ihracı gerçekleşiyor ve 28 milyon dolar gelir elde ediliyor.

Bunların yanı sıra nane, sığala yağı, meyan kökü, çöven, anason, salep, kimyon, rezene, ıhlamur, biberiye, sumak, çörekotu ve kişnişin de aralarında bulunduğu onlarca tıbbi ve aromatik bitki Türkiye'de yetiştiriliyor.

Orman Genel Müdürlüğünce son yıllarda başlatılan odun dışı orman ürünlerine yönelik çalışmalar sonucu, Devlet İstatistik Kurumu 2011 verilerine göre, yaklaşık 249,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Bu kapsamda sadece bitkisel kökenli olanların ihracat rakamı 207 milyon 550 bin dolara ulaşırken, bu bitkilerin büyük bölümünü de tıbbi aromatik nitelik taşıyanlar oluşturdu. (dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam