Anasayfa Haberler Cari açık hedefi için ek önlem şart
Cari açık hedefi için ek önlem şart

TİSK, petrol ve doğalgaz fiyatlarına işaret ederek, 2012'de 65.4 milyar dolarlık cari açık rakamına ulaşılması için ek önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), artma eğilimine giren petrol ve doğalgaz fiyatlarına işaret ederek, 2012 yılı için hedeflenen 65.4 milyar dolarlık cari açık rakamına ulaşılması için ek önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

 

TİSK, ödemeler dengesindeki gerçekleşmelerin piyasaların beklentilerinin üzerinde devam etmesi halinde TL'nin ciddi bir baskı altında kalacağını ileri sürdü.

 

TİSK'ten yapılan açıklamada, OECD'nin üye ülkelere ilişkin Şubat ayı Birleşik Öncü Göstergeleri'nin Mart ayının ikinci yarısında açıklandığı belirtilerek, verilerin beklenenden daha iyi geldiği ve OECD ülkelerinin bileşik öncü göstergesinin pozitif yönlü bir eğilim içinde bulunduğu ifade edildi.

Verilerin özellikle OECD'nin kilit ülkesi ABD ve AB'nin güçlü ülkeleri İngiltere, Fransa ve Almanya ekonomilerinin kalkış momentumunda olduklarına ilişkin önemli işaretler verdiğine dikkat çeken TİSK, ekonomilerinde yavaşlama olan iki ülke bulunduğunu ifade dile getirdi.

Bu ülkelerin Çin ve Brezilya olduğunu söyleyen TİSK, özellikle Çin ekonomisine ilişkin sinyallerin tersine dönmesinin, bu defa da yeni endişelerin doğmasına neden olduğunu bildirdi. Çin'in, ABD ekonomisini finanse ettiğine dikkat çekilen açıklamada "Dolayısıyla Çin'in büyüme oranındaki düşüş ABD'nin dış ticaret açığını artıracaktır. ABD ise tam büyüme aşmasına girmiş ve kontrollü biçimde cari açığını belli bir düzeyde tutmaya çalışırken işlerin ters gitmesini istememektedir" denildi.

Dünya ekonomisinin biraz daha geniş bir perspektif ile ele alındığında -Çin'deki bu gelişmelere rağmen- dipten dönmüş gibi göründüğünü söyleyen TİSK, "Bu olumlu gelişmelere Yunanistan'daki borç sorununun uzun döneme yayılmış olması da eklendiğinde, en azından küresel ekonominin aktörleri konumundaki reel sektörde yer alan uluslararası şirketlerin ve finans kuruluşlarının rahatladığını söyleyebiliriz" dedi.

"TL ciddi bir baskı altında kalabilir"

2012 Ocak ayında gerçekleşen 5 milyar 998 milyon dolarlık cari işlemler açığına dikkat çeken TİSK, bu rakamın piyasaların beklediği 5.4 milyar dolarlık açığın üzerinde kaldığına işaret etti. Cari işlemler açığının sanayi üretimdeki hızlı düşüşe rağmen sadece yüzde 0.43 azaldığının belirtildiği açıklamada, net hata noksan kaleminin de geçen yıla göre düşmekle birlikte bilanço içindeki ağırlığını koruduğu ifade edildi.

Ocak 2012'de 834 milyon dolarlık net hata noksan verilmişti. Bu kalemin cari açığın finansmanında önemli bir kalem olmayı sürdürecek gibi durduğunu söyleyen TİSK, "Çünkü Ocak 2012'de de bu kalemin büyüklüğü toplam cari açığın yüzde 13.9'una denk gelmektedir. 2011 yılı sonunda da, oran yüzde 15.7 düzeyinde gerçekleşmişti" dedi.

Artma eğilimine giren petrol ve doğalgaz fiyatları da düşünülürse, 2012 yılı için hedeflenen 65.4 milyar dolarlık cari açık rakamına ulaşılması için ek önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen TİSK, ödemeler dengesindeki gerçekleşmelerin bu yönlü devam etmesi halinde TL'nin ciddi bir baskı altında kalacağını savundu.

"2012 yılında maliye politikası iktisat politikasının temel belirleyicisi olacak"

Önümüzdeki aylarda vergi gelirlerinde hızlı bir artış olma ihtimalinin zayıf olduğunu belirten TİSK, bu nedenle, bütçe açığını kontrol etmek için kamu harcamalarının da etkinliği artıracak uygulamaların gündeme gelmesini beklediklerini açıkladı.

"Dolayısıyla, 2012 yılında maliye politikası iktisat politikasının temel belirleyicisi olacaktır" diyen TİSK, "Maliye politikasındaki başarı cari açık düzeyinin ne olacağının da gösterecektir. Genel kamuoyu yargısının aksine, önümüzdeki aylarda para politikasından çok maliye politikasının izlenmesinin daha anlamlı olacağını söyleyebiliriz" açıklamasında bulundu. (dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam