Anasayfa Haberler Oda ve Borsalarda Seçim Heyecanı
Oda ve Borsalarda Seçim Heyecanı
Çarşamba, 04 Nisan 2012 14:07

Türkiye’nin tüccar ve sanayicilerini bir araya getiren oda ve borsalarda Kasım ayından itibaren seçim maratonu yaşanacak. 2006 yılında çıkarılan Türkiye Odalar ve Borsalar (TOBB) Yasası nedeniyle iki dönem üst üste başkanlık yapanlar yeniden aday olamayacak.

 

Bu yasa 365 oda ve borsa başkanının yüzde 70’e yakınının değişmesine yol açacak. Bu nedenle seçimler Türk iş dünyası için hayli önemli.

TOBB’un 81 ilde yaklaşık 1.3 milyon üyesi var. Kasım ayından itibaren başlayacak seçimlerde oda ve borsalar önce komite üyelerini seçecek. Komite üyeleri arasından yönetim kurulları ve TOBB delegeleri belirlenecek. Yönetim kurulları ise başkanlarını seçecek.
Türkiye’nin en büyük odaları olan İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) da başkan değiştirecek odalar arasında. Seçimlerde en fazla çekişme ve heyecanın yaşanacağı odalar arasında yer alan Murat Yalçıntaş’ın başkanı olduğu İTO’nun 300 bin, Tanıl Küçük’ün başkanı olduğu İSO’nun ise 16 bin üyesi bulunuyor.

Seçimler için henüz erken olsa da kulisler şimdiden hareketlenmeye başladı. En sıkı çekişmenin ise özellikle İTO’da gerçekleşmesi bekleniyor. Muhafazakâr işadamlarının çoğunluğu oluşturduğu İTO’da ilginç bir rekabet yaşanacağı belirtiliyor. İddialara göre son günlerde yaşanan AK Parti-cemaat rekabetinin bir uzantısı da İTO’da yaşanacak. Şimdiden 4 isim konuşulmaya başlandı.

Sürpriz isimler var

İTO’da başkanlık için kamuoyunda adı bilinen tek aday İbrahim Çağlar. Halen meclis başkanı olan Çağlar önceki seçimlerde Yalçıntaş’la yarışmıştı. Kulislerde dillendirilmeye başlanan yeni isimlerden biri Şekip Avdagiç. Başkan yardımcısı olan Avdagiç, Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanlığı yaptı. Adaylık için adı geçen diğer sürpriz isim Dışişleri Bakanı Abdullah Davutoğlu’nun dünürü olan ve halen başkan yardımcılığı görevini sürdüren Dursun Topçu.
Murat Sungurlu ise adaylık konusunda son günlerde kulisleri hareketlendiren yeni bir isim. TUSKON’un destekleyeceği belirtilen Murat Sungurlu, aynı zamanda Türk-Çin İşadamları Derneği Başkanı.
İTO çevrelerinden aldığım kulislere göre yine muhafazakâr kimliğiyle öne çıkan Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) ve Anadolu Aslanları İşadamları Derneği’nin (ASKON) tavrı ise aday konusunda belirleyici olacak.

İSO’da Nuri Tuna

15 bin üyeli İSO’da ise Tanıl Küçük başkanlığı bırakıyor. İSO’nun geleneklerine göre yerine en güçlü aday halen başkan yardımcısı olan Nuri Tuna. Tuna Mobilya’nın sahibi Nuri Tuna’nın yanı sıra bazı çevreler de Bahçıvan Gıda’nın sahibi Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan’ın aday olmasını istiyor.

Gelelim 2013’te yapılacak TOBB Başkanlığı seçimine...

12 yıldır başkan olan Rifat Hisarcıklıoğlu, öncüsü olduğu yasa kapsamında TOBB’u bırakıyor. Yerine ise şu anda iki güçlü isim var. Murat Yalçıntaş ve Tanıl Küçük.

İki isim de resmi olarak adaylıklarını açıklamıyor. Çünkü Murat Yalçıntaş’ın halen süren bir davası var. Yüce Divan’a alınan davanın üç ay içinde kesinleşmesi bekleniyor. Yani Yalçıntaş’ın başkan adaylığı bu davaya bağlı.
Bir zamanlar başbakanlar çıkaran, siyasetin her zaman merkezinde olmuş TOBB’daki son durum gösteriyor ki kurumun siyasetçilerin gözünde cazibesi hâlâ sürüyor. (Jale Özgentürk/Radikal)

www.usiad.net

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam