Anasayfa Haberler İTHİB: 2019’da iç pazarda daralma yaşanabilir
İTHİB: 2019’da iç pazarda daralma yaşanabilir

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, enerji zamları, asgari ücret artışı ve dövizdeki yükselişle artan hammadde maliyetleriyle son bir yılda sektör maliyetlerinde yüzde 30 artış yaşandığını ve bu artışın önümüzdeki aylardan itibaren fiyatlara yansıyacağını belirterek, buna bağlı olarak iç pazarda daralma yaşanabileceğini söyledi.

Öksüz daralma beklentisi ile ilgili olarak sayısal bir bilgi vermedi. Daralmanın özellikle yılın ilk altı ayında hissedileceğini belirten Öksüz, sektörün iyi giden ihracat ayağında ise 2019’da çift haneli büyümeye ulaşmayı beklediklerini söyledi.
Tekstil ve hammaddeleri sektörünün ihracatı 2018 yılında yüzde 4 artışla 10.5 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.
Sektöre ilişkin değerlendirme toplantısında konuşan Öksüz, “2019 hedefimiz 11 milyar doların üzerinde ihracat. Pazarlarımızın yüzde 75’inde ihracat artışı hedefliyoruz” dedi.
Öksüz’ün verdiği bilgiye göre, sektörün en büyük üç ihracat pazarını Almanya, İtalya ve ABD oluşturuyor. Toplam ihracatın yüzde 50’si ise AB ülkelerine yapılıyor. Türkiye, tekstil ve hammaddeleri sektöründe dünyanın yedinci büyük tedarikçisi konumunda bulunuyor.

MALİYET ARTIŞLARI İÇ PAZARI BASKILIYOR

Maliyet artışları ve buna bağlı yaşanacak fiyat artışları nedeniyle iç pazarda daralma söz konusu olacağını belirten Öksüz, daralma ile ilgili bir rakam vermedi, ancak özellikle yılın ilk altı ayında bunun daha yoğun hissedileceğini söyledi.
Sektörde üretim maliyetlerinin bir yıl içinde toplamda yüzde 30 arttığını belirten Ahmet Öksüz, “Bizim sektörde yansımaları anlık göremiyorsunuz, bir sezon geçmesi gerekiyor. Çünkü fiyatlamalar, siparişler altı ay önceden veriliyor. Bunu asıl yaz sezonunda göreceğiz. İki ay sonra fiyat artışları maalesef çok daha fazla olacak” dedi ve ekledi:
“İç pazarın ilk altı ayda geçen yıla göre büyümesi zor ama ikinci altı ayda belki… O da ilk altı aydaki daralmayı telafi edebilecek mi?…”
Özellikle enerji kaleminde sanayiye indirim talepleri olduğunu kaydeden Öksüz, “Bizim sektörümüzün en önemli özelliği emek yoğun sektör olması. Ayrıca enerji maliyetleri de çok hassas noktada. Çünkü yüzde 40-50’ye varan enerji artışlarını sektörümüz kaldırmıyor” dedi ve ekledi:
“Enerji maliyetlerinin yüzde 50 arttığı, asgari ücretin yüzde 26 arttığı, hammaddenin dövizle geldiği bir sektörü düşündüğünüz zaman çok düşük kâr marjları ile çalışılıyor. Enerji maliyetlerinde sanayiye indirim verilmesini talep ediyoruz.”

ÜRETİCİ İHRACATA YÖNELİYOR

İç pazar riskini almak istemeyen birçok üreticinin ihracata yöneldiğini belirten İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, “İç piyasanın vadeli çalışması söz konusu. Çok uzun vadeler olabiliyor. 8 ay, 10 ay, 12 aylar… Sektörün maliyeti döviz bazlı olduğu için, dövizin hızlı arttığı dönemde bu sıkıntılar yaşandı. Birçok firma iç pazarda sattığını yerine koyamadı. Yani kumaş sattığında tekrar o fiyata yenisini mal edemedi” diye konuştu.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam