Anasayfa Haberler Karşılıksız Çeki Önleyecek Sistem
Karşılıksız Çeki Önleyecek Sistem
Cuma, 06 Nisan 2012 10:04

Kredi Kayıt Bürosu’nun kurduğu “Çek Raporu Sunum Sistemi” çek ile alışverişi daha güvenli hale getiriyor.

Satışları karşılığı çek alanlar bu sistem sayesinde keşidecinin geçmiş çek ödeme bilgilerini görebilecekler ve çeki kabul edip etmeme kararını buna göre verebilecekler.

Sistemden alınacak Çek Raporu hesap sahibinin bankacılık sistemindeki 2007 sonrası pozitif, 2009 sonrası negatif tüm çek bilgilerini içerecek. Satıcılar bu rapora bakarak çeki kabul edip etmeme kararını daha somut verilere dayanarak kendileri verecekler.

Bankaların ortaklığında 1995 yılında kurulan ve 1999 yılından bu yana üye kuruluşlarına “müşterilerinin pozitif ve negatif kredi bilgilerini” paylaşan Kredi Kayıt Bürosu (KKB) ticari hayattaki önemli bir boşluğu dolduracak olan yeni hizmeti “Çek Raporu Sunum Sistemi”ni kullanıma sundu. Bugüne kadar sadece üye kuruluşlarına hizmet sunan Kredi Kayıt Bürosu (KKB) yeni hizmet modülü Çek Raporu Sunum Sistemi ile, “yine üye kuruluşları kanalı ile” birey ve ticari şirketlere de hizmet sunmaya başlayacak.

Kredi Kayıt Bürosu tarafından Kasım 2011 tarihinde çalışmaları başlatılan Çek Raporu Sunum Sistemi, Çek Yasası’nda yapılan değişiklik ile keşideci üzerindeki cezai sorumlulukların kaldırılmasının yaratabileceği sorunlarını gidermek ve çek kabul edenlerin risklerini daha etkin yönetebilmeleri için gereksinim duydukları bilgileri sağlama amacını taşıyor.
Çek Rapor Sistemi’nin hizmete girmesi nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, yeni sistemin ticari hayatta büyük bir boşluğu dolduracağını ve çek ile yapılan ticareti daha da güvenli hale getireceğini söyledi.

Rapor bizden, karar çeki kabul edenden …

Toplantıda, Çek Raporu Sistemi ile ilgili bilgi veren Kasım Akdeniz, “çek kabul eden ticari firmalar bu sistem sayesinde, çeklerini kabul ettikleri kişi ve firmaların geçmiş çek ödeme bilgilerini görebilecekler ve çeki kabul edip etmeme kararını kendileri verecekler” dedi. Sistemin 2007 sonrası tüm pozitif, 2009 sonrası tüm negatif çek bilgilerini kapsadığını söyleyen Kasım Akdeniz, “ tüm bankalar 2007-2011 yılları arasında ödenen tüm çekleri Kredi Kayıt Bürosu ile paylaştılar. Bizde bu yeni sistemimiz ile,  ödenmiş, arkası yazıldıktan sonra ödenmiş ya da halen ödenmemiş çek bilgilerini müşteri bazında birleştirerek ve belirli kategorilerde raporlanabilir hale getirdik. Bankalar 2012 yılından itibaren de her ay sonu itibariyle ödenmiş çek bilgilerini, günlük ya da haftalık olarak da arkası yazılmış çek bilgilerini  göndermeye devam edecekler” dedi.

 

Rapor bankalar aracılığı ile verilecek …

Raporda;

• Müşterinin çek hesabının bulunduğu bankalar,
• 2007’den itibaren ibraz edilen çeklerin adedi,
• İbrazında ödenen çeklerin adedi ve tutarı,
• 2009 yılı ve sonrası karşılıksız çıkan ve halen ödenmemiş çeklerin adedi ve tutarı,
• 2009 yılı ve sonrası karşılıksız çıkan ve sonradan ödenen çeklerin adedi ve tutarı,
• İbraz edilen ilk çekin tarihi,
• İbraz edilen ve arkası yazılan ilk çekin tarihi,
• İbraz edilen ve arkası yazılan son çekin tarihi
• İbrazında ödenen son çekin tarihi,
• Son 1 ay, 3 ay ve 12 ay içinde ödenmiş çeklerin adedi ve tutarı,
• Son 1 ay, 3 ay ve 12 ay içinde arkası yazılmış çeklerin adedi ve tutarı,
• Arkası yazılan çeklerin listesi,

bilgilerinin yer alacağını söyleyen Kasım Akdeniz, “Bankalar Kanunu’nun müşteri sırrına ilişkin kısıtları nedeniyle bu rapor bankalar aracılığı ile keşidecilere (hesap sahibi) verilecek, mal veya hizmeti satan kişi bu raporu keşideciden talep edecek.

Satıcı bu rapora bakarak çek keşide eden kişinin ne zamandan bu yana çek keşide ettiğini, geçmiş ödeme alışkanlıklarını, alacağı çekin tutarının ortalama çek tutarı ile uyumlu olup olmadığını, kişinin 1, 3 ve 12 ay içerisindeki gelişimini görebilecek ve kendi risk anlayışına göre çeki kabul edip etmeme kararını verecektir” dedi.


Çek Raporu, kişinin kendi “Risk Raporu”nu alabileceği  sistemlerin ilk adımı…

 

Çek Raporu’nun kişinin kendi “Risk Raporu”nu alabilecekleri sistemlerin ilk adımı  olduğunu” belirten Kasım Akdeniz, sözlerine “TBB nezdinde kurulan Risk Merkezi’nin tam olarak faaliyete geçmesi ile gerçek ve tüzel kişiler finansal sistemdeki tüm kredi limitlerini, risklerini ve benzer diğer bilgilerini gösteren Risk Raporu’nu alabileceklerdir. Kişiler arasında güvene dayalı kurulacak tüm ilişkilerde bu raporun kullanılması olasıdır. Ayrıca kişiler bu rapor yoluyla sistemdeki limit ve risklerini görebilecekler ve doğruluğunu kontrol etme imkanına sahip olacaklardır” şeklinde devam etti.

 

Kasım Akdeniz, bu zamana kadar bankaların risklerini yönetebilmelerini teminen paylaşılan bu bilgilerin, öncelikle Çek Raporu, sonrasında da Risk Raporu yoluyla kişilerin kendi aralarındaki risklerinin yönetiminde de yoğun olarak kullanılacağını, riskin yönetiminde en önemli gereksinim olan bilgi  sağlama yönünde en yaygın ve güvenli kaynak olacağını, sözlerine ekledi.

usiad.net

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam