Anasayfa Haberler İMSAD: "İnşaat malzemesi ithalatı 5 yılın en düşük düzeyinde"
İMSAD: "İnşaat malzemesi ithalatı 5 yılın en düşük düzeyinde"

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), inşaat malzemeleri ithalatının 2013 yılından bu yana en düşük seviyesine gerilediğine işaret etti. Döviz kurlarındaki göreceli sakinleşmeye ve gerilemeye rağmen ithalat talebi düşmeye devam etti. Aralık ayında 529 milyon dolar olan inşaat malzemeleri ithalatı, 60 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

İMSAD´ın İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi 2018 Aralık ayı sonuçlarına göre, miktar olarak 183 bin ton ithalatın yapıldığı Aralık ayında, son beş yılın en düşük ithalatı gerçekleşti. Aynı dönemde 3.54 milyon ton olan ihracat da miktar olarak 2018´in en yüksek dördüncü aylık ihracatı oldu. İMSAD´ın sektör ve kamuoyu ile paylaştığı “İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi”nde şu tespitler yer aldı:
“İnşaat sektöründe 2018 yılının son çeyreğinde yaşanan küçülme ile birlikte inşaat malzemeleri ithalatındaki gerileme de hızlandı. Aralık ayında en düşük seviyelere geriledi. Döviz kurlarındaki göreceli sakinleşmeye ve gerilemeye rağmen ithalat talebi düşmeye devam etti. Aralık ayında 529 milyon dolar olan inşaat malzemeleri ithalatı, 60 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. İthalat Aralık ayında 183 bin ton olurken, miktar olarak da 2013 yılından bu yana en düşük aylık ithalat rakamına ulaşıldı. İthalat birim fiyatları ise kilogram başına 2.89 dolara çıkarak, 2017 yılı Aralık ayı ithal birim fiyatının yüzde 35.7 üzerinde gerçekleşti. Sadece zorunlu ve yüksek katma değerli ürünlerin ithalatının yapılması ile birim fiyatlar arttı.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam