Anasayfa Haberler İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi temmuzda 51,3 oldu
İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi temmuzda 51,3 oldu

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen öncü gösterge olan İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi, geçen ay 51,3 olarak gerçekleşti.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen öncü gösterge olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İhracat İklimi Endeksi, geçen ay 51,3 oldu.
İSO'dan yapılan açıklamaya göre, Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen öncü gösterge olan İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi'nin Temmuz 2019 dönemi sonuçları açıklandı.
Türk imalat sektörü ihracatçılarının talep koşulları temmuzda iyileşmeye devam etti ancak iyileşme, küresel ekonomik büyümedeki yavaşlama nedeniyle ılımlı düzeyde oldu. Avrupa ve Kuzey Amerika'da büyüme ılımlı seyrini korurken, Orta Doğu genel tabloyu olumlu etkilemeyi sürdürdü.
Endekste eşik değer olan 50'nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50'nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.
Mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak açıklanan verilere göre, haziran ayında 51,5 olan İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, temmuzda 51,3 olarak gerçekleşti. Endeks, ihracat ikliminde iyileşmeye işaret etmekle birlikte bu iyileşme önceki aylara göre sınırlı gerçekleşti. Küresel ekonomik büyümedeki yavaşlamaya bağlı olarak iyileşme hızı üst üste 5'inci ay yavaşladı. Türk imalatçılarının en büyük 10 ihracat pazarının 7'sinin bulunduğu Avrupa'daki büyüme hızı nispeten düşük kalmaya devam etti.
Almanya'da imalat sektörü üretimindeki sert düşüşe bağlı olarak Haziran 2013'ten beri en düşük büyüme kaydedildi. Fransa, İspanya ve Hollanda'daki büyüme de ivme kaybetti. Hem Birleşik Krallık hem de İtalya’nın talep koşullarında üçüncü çeyreğin başında ılımlı düzeyde iyileşme gözlendi ancak ekonomik aktivite zayıf büyüme temposunu sürdürdü.
ABD'de özel sektör faaliyetlerinin büyüme hızı, temmuzda son 3 ayın en yüksek düzeyinde gerçekleşti. Buna rağmen dünyanın en büyük ekonomisinin imalat sektöründe zayıflık görüldü ve üretimde Haziran 2016’dan beri en düşük büyüme kaydedildi. Bir diğer Kuzey Amerika ülkesi olan Kanada’da imalat üretimi üst üste 4'üncü ay düşüş gösterdi.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam