Anasayfa Haberler DOSAB, enerjisinin yüzde 50'sini güneşten karşılayacak
DOSAB, enerjisinin yüzde 50'sini güneşten karşılayacak

Eylül sonunda ilk etabı devreye alınacak proje ile elektrikte iç tüketiminin %50'sini güneşten karşılayacaklarını belirten DOSAB Başkanı Ersan Özsoy, 3 adet 1 MW gücünde Çatı Tipi GES Tesisi projelendirdiklerini söyledi.

Bursa'daki sanayi bölgeleri arasında öncü ve örnek olacak bir yatırıma daha imza attıklarını kaydeden Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB), Ersan Özsoy, Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımı ile elektrikte DOSAB Bölge Müdürlüğü'nün iç tüketiminin yarısı karşılanacağını söyledi. 2018 yılında katılımcı firmalarının ihtiyaçlarını karşılamak için depo ve antrepo yatırımı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Özsoy, "Bu depo binalarının çatılarının üzerine 3 adet 1 megawatt gücünde Çatı Tipi Güneş Enerji Üretim Tesisi projelendirdik. 2018 yılında yapılan depo binalarının çatıları GES projesine uygun olarak tesis edildi. DOSAB teknik ekibinin hazırladığı teknik şartname ile 2019 yılı Haziran ayında GES ihalesine çıkıldı. İhale sonrası yapımcı firma CW Enerji A.Ş. ile sözleşme imzalandık. Toplam maliyeti 1.8 milyon dolar ile kurulacak olan 3 adet 1'er megawatt gücünde toplam 3 megawatt gücündeki kapasiteyle yılda yaklaşık 4.100.000 kilowatt saat (kWh) elektrik üretimi gerçekleştirilecek" dedi.

Tamamı kasım ayında açılacak

GES projesinin birinci etabı 25 Eylül'de, ikinci ve üçüncü etapları ise kasım ayı başında tamamlanarak işletmeye alınacağını bildiren Özsoy, "Bu proje ile bir yıl boyunca üretilecek olan 4.100.000 kWe enerji, DOSAB Bölge Müdürlüğü'nün yıllık iç tüketimlerinin yarısını karşılayacak. DOSAB'ın 2019 yılı enerji birim fiyatları esas alınarak yapılan hesaplamalara göre proje kendisini 5 yılda amorti ederken, tesisin işletme ömrü ise 25 yıl olacak. DOSAB'da katılımcı firmalar ve bölge müdürlüğünün kendi iç ihtiyacı olmak üzere 2018 yılı tamamında 1 milyar 132 milyon kWh elektrik enerjisi tüketildi.

"Yenilenebilir enerji gelecek açısından önemli"

Elektriği temiz ve yenilenebilir kaynaklardan elde etmenin dünyanın geleceği açısından büyük önem taşıdığını belirten Özsoy, "Yenilenebilir enerji, ülkelerin enerji ihtiyaçlarını öncelikle yerli kaynaklardan karşılayabilmeleri ve dışa bağımlılıklarını azaltmaları noktasında da çok önemli. Çevre dostu enerji kullanımının hava başta olmak üzere iklim ve doğal ortamı daha yaşanabilir kılacağını da düşünürsek, bu alanda yapılan her çalışma ayrıca büyük anlam ifade etmektedir. Türkiye'de devlet politikası olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına büyük yatırımlar yapılıyor, teşvikler veriliyor. Biz de DOSAB olarak elimizdeki bir imkanı değerlendirmek, başka yatırımcılara ve bölgelere örnek olmak adına anlam taşıyan bu yatırımı gerçekleştirdik. Ölçek olarak çok büyük olmasa da bu tesis öncü ve örnek olma misyonunu yerine getirecektir" diye konuştu.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam