Anasayfa Haberler Faizlerde değişiklik yok
Faizlerde değişiklik yok
Çarşamba, 18 Nisan 2012 11:55

TCMB, faiz koridorunun alt ve üst bandına dokunmadı. Miktar ihalesi açılacak normal günlerdeki fonlama tutarında da değişikliğe gidilmedi.

Merkez Bankası, beklendiği gibi faizlerde değişikliğe gitmedi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugün gerçekleştirdiği Nisan ayı toplantısında, borçlanma faiz oranının yüzde 5'te, borç verme faiz oranının yüzde 11,5'te, politika faizi oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının da yüzde 5,75'te sabit tutulmasına karar verdi.

Ek parasal sıkılaştırmaya daha sık başvurabiliriz

Önümüzdeki dönemde ek parasal sıkılaştırmanın daha sık uygulanabileceğine işaret eden Merkez Bankası, diğer yandan petroldeki yüksek seyre rağmen cari açıktaki kademeli düşüşün süreceğini öngördü.

TCMB'den yapılan açıklama şöyle:

Son dönemde açıklanan verilerin, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyit etmektedir. Yılın ilk çeyreğinde tüketim talebinde belirgin bir yavaşlama gözlenirken öncü veriler ikinci çeyrek için ılımlı bir toparlanmaya işaret etmektedir. İhracat istikrarlı artış eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, petrol fiyatlarının yüksek seyrine rağmen, cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam edeceği öngörülmektedir.

Enflasyonu etkileyen ana unsurlar Ocak Enflasyon Raporu öngörüleri ile büyük ölçüde uyumlu bir seyir izlemektedir. Bununla birlikte, enerji fiyatlarındaki artışlar nedeniyle, kısa vadede enflasyon öngörülenden daha yüksek seviyelerde gerçekleşebilecektir. Kurul, enflasyondaki geçici artışların enflasyon görünümünü bozmasına izin vermeyecektir. Bu doğrultuda, önümüzdeki dönemde ek parasal sıkılaştırmanın daha sık uygulanabileceği vurgulanmıştır.

Kurul, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirtmiştir. Alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Fonlama tutarı 29 Mayıs'a kadar 1-6 milyar TL arasında olacak

Bu arada Para Politikası Kurulu, bugünkü toplantısında alınan karar uyarınca miktar ihalesi açılacak normal günlerde fonlama tutarını 29 Mayıs'a kadar 1 milyar TL ile 6 milyar TL, 20 Nisan-31 Mayıs döneminde açılacak aylık repo ihalelerinde ise her bir ihale miktarına ilişkin üst sınırı 5 milyar TL'de sabit tuttu.

TCMB'den yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Yapılan TL likidite öngörüleri çerçevesinde, Para Politikası Kurulu'nun 18 Nisan 2012 tarihli toplantısında alınan karar uyarınca bir sonraki Kurul toplantısının yapılacağı 29 Mayıs 2012 tarihine kadar miktar ihalesi açılacak normal günlerde fonlama tutarının 1 milyar TL ile 6 milyar TL arasında olması kararlaştırılmıştır.
"Ayrıca, 2012 yılı Para ve Kur Politikası metninde yer alan likidite yönetimi stratejisi çerçevesinde başlanan bir ay vadeli repo ihaleleri ile ilgili olarak, 20 Nisan - 31 Mayıs 2012 döneminde açılacak her bir ihale miktarına ilişkin üst sınır ise 5 milyar TL olarak belirlenmiştir.
"Likidite koşullarında öngörüler dışında önemli bir değişiklik gözlendiği durumlarda planlanan limitlerin dışında fonlama yapılabilmektedir."

PPK kararları ardından Dolar/TL 1.7924'ten 1.7895'e, sepet bazında TL ise 2.0675'ten 2.0648'e kadar geriledi.

 

usiad.net

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam