Anasayfa Haberler Ekonomik büyüme için enerjiye ihtiyaç var
Ekonomik büyüme için enerjiye ihtiyaç var
Çarşamba, 18 Nisan 2012 12:21


Türkiye'nin kurulu kapasitesinin 50 bin megavat olduğuna dikkat çeken Kenan Yavuz, 2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşılması için 200-250 bin megavat elektrik üretmek zorunda olunduğunu belirtti.

SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Türkiye ekonomisinin büyüyebilmesi için enerjiye ihtiyaç olduğunu belirterek, "Dünyada 400 küsur nükleer santral var, bizde 1 tane yok henüz. Dünyayı kirletmeyelim. Tamam, ama bu ülkenin onurlu duruş sergilemesi, güçlü kalabilmesi, zenginleşebilmesi için nükleer enerjiye de kömüre de ihtiyaç var" dedi.

"Gediz Üniversitesi 1. Kariyer Günleri" etkinliğinin açılışında konuşan Kenan Yavuz, Türkiye ekonomisinin yüzde 10 büyümesi halinde üniversitede okuyan öğrencilerin hepsinin mezun olduğunda iş bulacağını, yüzde 5 büyümesi halinde yarısının iş bulacağını, yüzde sıfır büyümesi halinde ise tüm öğrencilerin işsiz kalacağını söyledi.

Çalışanların önceki yıllarda 40 yaşına gelmeden emekli olduğunu, ama günümüzde 60-65 yaşlarında emekli olunabildiğini ifade eden Yavuz, "Yani sizin dünyanız bizimkinden daha zor, daha rekabetçi bir dünya. Türkiye ekonomisinin büyümesi, rekabet gücünün artması için sizin büyük katkı koymanız lazım. Sizin bir şeyler üretip dünyaya bunu satmanız lazım. Bunun için rekabet gücünüzün olması lazım. Rekabet gücü dediğimizde de ilk şart insan kalitesi" diye konuştu.

Yavuz, Çin'in dünya ekonomisinin yüzde 40'ını üretir hale geldiğini, son 2 yılda her hafta bir termik santral inşa ederek 104 tane santral yaptığını, bütün enerji potansiyelini sonuna kadar kullandığını dile getirdi.

Türkiye'nin kurulu kapasitesinin 50 bin megavat olduğunu, bu enerji ile 134 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşılması için 200-250 bin megavat elektrik üretmek zorunda olunduğunu ifade eden Yavuz, şöyle konuştu:

"Türkiye ekonomisinin büyüyebilmesi için enerjiye ihtiyaç var. Bu açığı nasıl kapatacağız, ne yapacağız? Kömür deyince İzmirliler, nükleer deyince Mersinliler, su deyince Rizeliler ayağa kalkıyor. Peki nasıl olacak bu iş? Yenilebilir enerji deniyor. Dünya ekonomisinde yenilenebilir enerjinin oranı yüzde 10 seviyesinde. Türkiye yenilenebilir enerji potansiyelini maksimum kullansa en fazla 10-20 bin megavata çıkabilir. Peki ne olacak? Bir şeyi istemediğinizi söylediğiniz zaman yerine ne istediğinizi söylemeniz lazım. Bunlara karşı olanlar dağ başında çadırda yaşayıp, elektrikten uzak yaşam kurarsa amenna. Ama klimanın altında serinleyeceksin, bilgisayar kullanacaksın, çağdaş yaşamın bütün imkanlarından yararlanacaksın, ama "santral istemem" diyeceksin.

Dünyada 400 küsur nükleer santral var, bizde 1 tane yok henüz. Biz kirletme hakkımızı kullanmadık daha. Dünyayı kirletmeyelim. Tamam ama bu ülkenin onurlu duruş sergilemesi, bağımsız olabilmesi, güçlenebilmesi, güçlü kalabilmesi, zenginleşebilmesi için nükleer enerjiye de kömüre de ihtiyaç var. Aksi takdirde siz ya da sizin çocuklarınız büyük sorunlarla karşı karşıya kalacak." (dünya)

 

usiad.net

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam