Anasayfa Haberler İhracat İklimi Endeksi aralıkta 50,3’e yükseldi
İhracat İklimi Endeksi aralıkta 50,3’e yükseldi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, aralık ayında 50,3’e yükseldi.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Aralık 2019 dönemi sonuçları açıklandı. Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.
Mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak açıklanan verilere göre, kasımda 50,1 olarak ölçülen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi aralıkta 50,3’e yükselerek yılın sonunda imalat sektörünün ihracat ikliminde daha güçlü bir iyileşmeye işaret etti. Aralık ayında görünümün iyileşmesine yol açan faktörlerden biri, Türk imalat sektörünün en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da ekonomik aktivitenin yeniden büyüme bölgesine geçmesi oldu. Üretimde büyüme ılımlı seyretmekle birlikte, yaşanan artış üç aylık daralma sürecini sona erdirdi.
Diğer temel pazarlarda talep koşullarının zayıflamaya devam ettiği gözlendi. Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite üst üste beşinci ay gerilerken, düşüş kasım ayındakiyle aynı hızda gerçekleşti. İtalya’da ise üretim üst üste ikinci ay düşüş gösterdi. Gerileme ılımlı düzeyde olmakla birlikte Ocak 2019’dan beri en yüksek oranda kaydedildi. Üretimde düşüş gözlenen diğer önemli Avrupa pazarları Hollanda ve Polonya oldu. İspanya ve Fransa’da ekonomik aktivitenin artması ve İspanya’da büyümenin önceki aya göre hız kazanması, görece pozitif gelişmeler olarak kaydedildi.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam