Anasayfa Haberler 2001 yılından sonra ilk kez cari fazla verildi
2001 yılından sonra ilk kez cari fazla verildi

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 2019'da ise 2001'deki 3.76 milyar dolar sonrası ilk kez cari fazla verildi. Cari fazla verilmesinin sebepleri arasında lüks tüketimin düşmesi ve üretimin yavaşlaması gibi nedenler yer alıyor.

Turizm sezonunun geride kalması ve ekonomik aktivitedeki toparlanma ile artan ithalatın etkisiyle aylık cari işlemler fazlası Kasım’dan sonra Aralık’ta da yerini cari açığa bırakırken, hem ekonomi yönetimi hem de ekonomistler 2020’de cari dengede açık bekliyor.
Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 2019’da ise 2001’deki 3.76 milyar dolar sonrası ilk kez cari fazla verildi. Geçen yıl cari fazla 1.67 milyar dolar ile 1 milyar dolarlık OVP öngörüsüne yakın gerçekleşti.

‘LÜKS İTHALAT AZALDI’

Mayıs 2018’de yıllık bazda 58 milyar dolara yükselen ve Türkiye ekonomisi için önemli bir sorun haline gelen cari açık, TL’nin sert değer kaybı ile birlikte önce ciddi bir düşüş kaydetti. Ardından ithalatın TL değer kaybı ile pahalı gelmesiyle ekonomi yönetiminin söylemiyle “lüks ithalat” azaldı.
Cari işlemler dengesi 18 yıl 2019 Mayıs ayında fazla vermeye başladı. Ancak bu fazla ekonomideki toparlanmanın da etkisiyle yerini açığa bırakmış durumda.
Ekonomistlerin beklentisi cari fazlanın önümüzdeki dönemde yerini kalıcı olarak cari açığa bırakması.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam