Anasayfa Haberler Beyaz eşya ihracatı nisanda yüzde 49 daraldı
Beyaz eşya ihracatı nisanda yüzde 49 daraldı

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği verilerine göre nisanda beyaz eşya ihracatı, geçen yıla göre yüzde 49 daraldı.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) nisan ayı verilerini açıkladı. Buna göre nisanda beyaz eşya ihracatı, geçen yıla göre yüzde 49 daraldı. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırından derin dondurucu ve kurutucu altı ana bazında ihracat, nisanda yüzde 49 düşüşle 847 bin 367 adet olurken, iç satışlar yüzde 11 düşüşle 549 bin 752 adet, Üretim ise yüzde 52 gerileyerek 732 bin 123 adet olarak gerçekleşti. Ocak-Nisan döneminde ise iç satışları bir önceki yılın aynı döneme göre yüzde 5 artarken, ihracat geçen yıl aynı döneme göre yüzde 11 daraldı.
Derin dondurucu ve kurutucunun dahil edilmediği 4 ana ürün grubunda ise iç satışlar nisanda yüzde 14 düşerek, 405 bin 123 adet, ihracat ise yüzde 52 gerileyerek 732 bin 123 adet oldu. Ocak-Nisan döneminde iç satışlar yüzde 2 düşüşle 1.79 milyon, ihracat da yüzde 15 daralarak 4.86 milyon adet olarak kaydedildi. Beyaz eşya üretimindeki daralma ise nisanda yüzde 56, ocak-nisanda yüzde 18 oldu.
Pandeminin satışlar üzerindeki etkilerini Nisan ayı itibarı ile daha dramatik şekilde hissetmeye başladıklarını ifade eden TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, Türkiye beyaz eşya sektörünün ihracatının yüzde 75’ini gerçekleştirdiği Avrupa ülkelerinin pandemiden ağır şekilde etkilenmeleri ve hayatın neredeyse tamamen durması satışlara yansıdığını vurguladı.
Dinçer, salgınının Türkiye’ye Avrupa ülkelerinden daha sonra ulaşması ve devletin başarılı yönetimi sayesinde Türkiye satışlarının, krizden diğer ülkelere kıyasla daha az etkilendiğini belirtti.
Dinçer şunları anlattı: "Lokomotif sektörlerinden olan beyaz eşya sektörünün krizden zarar görmemesi adına devletimizin, ÖTV sıfırlanması, Temmuz ayına alınan Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) ödemelerinin 1 yıl ertelenmesi gibi sağlayacağı çeşitli destekler çok kıymetli olacaktır. Tüm iş planlarımızı değiştiren Corona krizi; üretimden, satış ve pazarlamaya, servis hizmetlerinden tedarik zincirine tüm ekosistemin gözden geçirilmesini gerektirmektedir. Güçlü bir Ar-Ge’ye ve esnek bir üretim anlayışına sahip olan Türkiye Beyaz Eşya sektörünün bu süreçten daha da güçlenerek çıkacağını yürekten inanıyorum. Beyaz eşya üretiminde Çin’den sonra dünyanın ikinci büyük merkez konumundaki ülkemiz için gelecek dönemde yeni fırsatlar söz konusu olabilir."

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam