Anasayfa Haberler Yaş kayısı ihracatında yüzde 50 artış bekleniyor
Yaş kayısı ihracatında yüzde 50 artış bekleniyor

İnsanların kısmen normal hayata geçiyor olmasının kayısıya talep artışı olarak yansıdığını belirten Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, yaş kayısı ihracatında bir önceki sezona göre yüzde 50 artış öngördüklerini ifade etti.

Dünya kuru kaysı üretimin yüzde 85’inin yapıldığı Malatya’da yaş kayısı ihracatında bir önceki sezona göre yüzde 50 artış bekleniyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, "İnsanların kısmen normal hayata geçiyor olması yaş kayısıda ciddi bir talep artışına neden oldu." dedi.
Türkiye’deki 17 milyon kayısı ağacının 8 milyonunun Malatya’da bulunduğuna dikkat çeken Özcan, kentte 50 bin civarında aile geçimini bu üründen sağladığını aktardı.
Malatya kayısısının ‘Antep baklavası’ ve ‘Aydın inciri’nden sonra Türkiye'nin AB nezdinde coğrafi işaret tesciline sahip üçüncü ürünü olduğunu belirten Özcan, geçen yıl 110 ülkeye kayısı ihraç edildiğini, ihracatı yapılan 99 bin 666 ton kuru kayısı ihracatından 253,5 milyon dolar gelir sağlandığını bildirdi.
Kentte üretilen kayısının yurt dışına yaş olarak gönderildiğini açıklayan Özcan, "Bu yıl yaş kayısıda ciddi bir kalite söz konusu. Bu kalitenin avantajlarını kullanmaya çalışıyoruz. Kaliteden dolayı ihracatta ciddi bir talep söz konusu. İnsanların kısmen normal hayata geçiyor olması yaş kayısıda ciddi bir talep artışına neden oldu. Geçen sezon Malatya’dan yaklaşık 13 bin ton yaş kayısı ihraç edildi. Bu sezonda ise yüzde 50 artış bekliyoruz. Bu yıl yaş kayısısı ihracatında en az 20 bin ton rakamını yakalamayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.(dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam