Anasayfa Haberler İnşaat malzemeleri ihracatı miktarda artarken, değerde düştü
İnşaat malzemeleri ihracatı miktarda artarken, değerde düştü

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi mayıs ayı sonuçlarına göre, inşaat malzemeleri sanayi ihracatı 2020 yılı Mayıs ayında nisan ayına göre miktar olarak yüzde 11,5 artarken, değer bakımından yüzde 5,2 düştü.

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi mayıs ayı sonuçlarına göre, inşaat malzemeleri sanayi ihracatı 2020 yılı mayıs ayında nisan ayına göre miktar olarak yüzde 11,5 arttı ve 4,44 milyon ton oldu. Değer olarak ise ihracat tüm dünyada yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle bir önceki aya göre yüzde 5,2 düştü. Böylece 2020 yılı Nisan ayında 1,34 milyar dolar olan inşaat malzemeleri ihracatı, mayıs ayında 1,27 milyar dolara indi.
İhracat pazarlarındaki olumsuz koşullar ile ihracattaki sert daralma, mayıs ayında ihracat birim fiyatlarına da yansıdı. Araştırmaya göre, inşaat malzemeleri ihracat ortalama birim fiyatı 2020 yılı nisan ayında 0,34 dolar/kg'dan mayıs ayında 0,29 dolar/kg'a geriledi.
İnşaat malzemeleri sanayi ithalatı ise miktar olarak mayıs ayında geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 24,7 azaldı ve 181,1 bin ton oldu. Mayıs ayı ithalatı miktar olarak 173,6 bin ton olan nisan ayı ithalatının ise üzerinde gerçekleşti. İnşaat malzemeleri sanayi ithalatı değer olarak ise mayıs ayında 465 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28,1 düştü. İnşaat malzemeleri mayıs ayı ithalatı değer olarak 430 milyon dolar olan nisan ayı ithalatının ise üzerinde gerçekleşti. İnşaat malzemeleri ithalat ortalama birim fiyatı nisan ayında 2019 yılı mayıs ayına göre yüzde 4,5 düştü ve 2,69 dolar/kg seviyesinden 2,57 dolar/kg seviyesine indi. Nisan ayının 2,48 dolar/kg olan ortalama ithalat birim fiyatının ise üzerine çıktı.
2020 yılı Mayıs ayında küresel ölçekte süren ve Türkiye’de de görülen COVID-19 salgınının olumsuz koşulları ve etkileri devam etti. Mayıs ayında 8 alt ürün grubundan 7’sinin ihracat birim fiyatları geçen yılın aynı ayına göre geriledi. Fiyat düşüşleri alt gruplarda yüksek oranlarda gerçekleşti. Fiyatı artan tek alt sektör yüzde 16,8 ile prefabrik yapılar oldu. 2020 yılı mayıs ayında mineral ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 35,4 geriledi. Ağaç ve ahşap ürünlerin ihracat birim fiyatı yüzde 16,1 düştü. Kimyasal bazlı ürünlerin ortalama ihraç birim fiyatı da yüzde 14,5 azaldı.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam