Anasayfa Haberler KOBİ'lerin dijitalleşmesi yüzde 50 hızlandı
KOBİ'lerin dijitalleşmesi yüzde 50 hızlandı

Pandemi süreci dijitalleşmeden çekinen binlerce KOBİ’ye e-ticarete uygun maliyetlerle, sadece birkaç günde başlanabileceğini gösterdi.

2020 yılının ilk altı ayında 4 bin yeni şirket e-ticarete adım attı. Yılın ilk çeyreğinde dijitalle tanışan 1500 şirkete karşın, COVID-19’a ilişkin tedbir ve önlemlerin uygulandığı ikinci çeyrekte bu rakam 2500’ün de üzerine çıktı. Buna göre bu yılın ilk yarısında dijitalle tanışan şirketlerin sayısı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artarak toplamda 4 bini aştı. Bu artışta en önemli rolü KOBİ’ler üstlendi.
COVID-19’a yönelik alınan tedbirler ve sosyal mesafe özellikle KOBİ’lerin dijitalleşme hızını artırırken, tüketicilerin e-ticaretle olan ilişkisini de güçlendirdi.
Pandemi öncesinde KOBİ’lerin ve hatta kurumsal ve büyük şirketlerin e-ticaret kanalını açması ciddi zamanlar alırken, salgın ile birlikte bu süreç; dijitalleşmeden çekinen binlerce KOBİ’ye e-ticarete uygun maliyetlerle sadece birkaç günde başlanabileceğini gösterdi.
Koruyucu önlemler kapsamında evde kalan tüketiciler de internetin zenginliklerini keşfetti. Salgının ilk günlerinde dezenfektan, maske ve eldiven gibi ürünlerin satışlarında yüzde 5 binleri aşan artış gözlense de, sonraki dönemde tüketiciler ev yaşamını keyfe dönüştürecek alışverişlere yöneldi. Örneğin Mayıs ayında oyun ve hobi ürünlerinin satışı ortalama yüzde 250, iç giyimdeki artış ortalama yüzde 225, ev tekstilindeki artış da ortalama yüzde 163 olarak hesaplandı. Aynı dönemde daha önce uzaktan yapılması imkansız görünen sanat aktiviteleri ve eğitim programları da dijitalleşme rüzgarına kapıldı. Buna bağlı olarak pastel boya satışları yüzde 2850 artarken, yağlı boya fırçalarındaki satış yüzde 1322, seramik hamuru satışı yüzde 825 yükseldi.
Bu dönemde zirai ürün satışlarına yönelik talep ise yüzde 134 oranında arttı. Öte yandan av ve kamp sektöründeki satışlar da yüzde 35 oranında artış gösterdi.(kobipostası)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam