Anasayfa Haberler Seramik, çimento ve cam sektörlerinde 2019 ihracat şampiyonları belli oldu
Seramik, çimento ve cam sektörlerinde 2019 ihracat şampiyonları belli oldu

Seramik, Çimento, Cam sektörlerinin ihracatçı firmalarını bünyesinde bulunduran ve 2 binin üzerindeki üyesiyle tek ve koordinatör ihracatçı birliği olan Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği 2019 Yılı İhracat Şampiyonlarını açıkladı.

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği, (ÇCSİB) “2019 Yılı İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni”ni online olarak gerçekleştirdi. 
Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği “2019 Yılı İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni”ne online olarak katılan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, çimento, cam, seramik ve toprak ürünlerinin geçmişten bu yana üretim ve ihracat yapısı içinde önemli bir paya sahip olduğunu belirtti. Bakan Pekcan, “Bu sektörler ihracatta yakaladıkları istikrar ve süreklilik nedeniyle ülkemizin gurur kaynağıdır. Bu yılki rakamlar da bizleri gururlandırdı. Değerli ihracatçılarımızın kıymetli ve yenilikçi çalışmaları sayesinde sektörlerimizin uluslararası başarılarını daha da ileriye taşıyacaklarına inanıyoruz” dedi.

“Pandemi şartlarına rağmen ihracat yükselişe geçti”

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği, “2019 Yılı İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni” açılış konuşmasını yapan ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, sözlerine Türkiye ihracatına sağladıkları katkıları nedeniyle sektör ve firma temsilcilerine teşekkür ederek başladı. Çenesiz, yılın ilk 9 ayında pandemi şartlarına rağmen ihracatın hızla toparlanmaya başladığını ve yükselişe geçtiğini söyledi. Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri sektörlerinin toplam ihracatının bu dönemde yüzde 4 artarak 2.8 milyar dolara çıktığını belirten Çenesiz, “Sektörlerimiz 2020 yılına yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda büyüme hedefi ile başlamıştır. Ancak tüm dünyada ve sektörlerde etkili olan Covid-19 salgını bu hedefleri değiştirmeye mecbur bırakmıştır. Sektör öncelikle krizden en az hasarla çıkmaya odaklanmıştır. Ardından yeni normal olarak adlandırılan süreçte bölgenin en önemli ve kaliteli üreticisi olarak yeniden yapılanacak küresel tedarik zincirlerinden azami pay artışı sağlamayı hedeflemektedir” dedi. Çenesiz, sektörlere yönelik şu bilgileri verdi: “2020 yılının ilk 9 aylık verilerine göre, çimento sektörü ihracatı yüzde 25 artarak 840 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde cam sektörü toplam ihracatımız ise 620 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2020 yılının ilk 9 ayında seramik sektör toplamında ihracatımız ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artarak 925 milyon dolar olmuştur.”

“İhracatta başarı, ‘kalite ve tasarımla’ geliyor”

Çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri sektörünün ihracatını 2019 yılında en çok artıran üçüncü sektör olduğunu vurgulayan Çenesiz, “Ulusal hedeflerle uyum içinde çalışan Birliğimizin 2019 yılındaki toplam ihracatı, bir önceki yıla göre değer bazında yüzde 16 arttı. 2019 yılı ihracatımız 3.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu noktada, sektörlerimiz 2019 yılında dünya ticaretinin daraldığı ve küresel korumacılığın hızla arttığı ortamda yüksek bir ihracat performansı göstermiş ve Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir ihracat artışı gerçekleştirmiştir” dedi. Türk seramik, çimento ve cam sektörleri olarak teknoloji ve sanayi yönünden dünyanın en gelişmiş ülkelerine ihracatta bu kadar başarılı olmalarının nedenlerini şöyle sıraladı; “Bu başarıda rol oynayan temel unsurlar sektörün uzun yıllardır sürdürdüğü etkin pazarlama politikaları, tanıtım faaliyetleri, Türk ürünlerinin artan kalite imajıdır. Ülkemizin bu sektörlerdeki deneyimi köklü bir geçmişe dayanmaktadır. Son dönemde sektörlere yüksek kapasiteli çok modern tesisler yapılmıştır, tasarım kültürü çok hızlı yükselmekte ve Türkiye’nin yüksek uyum kabiliyeti ile geniş bir ürün gamı ortaya çıkmaktadır ve ülke olarak hızlı hareket edebilme ve talebe göre ürün çıkarma kabiliyet üstünlüğümüz ile ihracatımızın hızla büyüdüğünü ve daha da büyüyeceğini görebiliyoruz.”

“Çimento, cam ve seramik sektörlerinde küresel oyuncuyuz”

Türkiye’nin çimento, cam ve seramik sektörlerinde küresel pazarda önemli bir oyuncu olduğuna dikkat çeken Çenesiz, “Bu üç sektörümüz Avrupa’nın ve dünyanın başlıca üretici ve ihracatçı ülkeleri arasında yer almaktadır. Birçok alt sektörümüz Avrupa’nın en fazla üretim yapılan ülkesini Türkiye olarak kayıtlara geçirme başarısına sahip olmuştur.

"Yerli Katma Değer Oranında Rekortmen Sektörleriz"

Bu üç sektörümüzün en önemli bir başka özelliği ise yerli katma değer oranında rekortmen olmalarıdır. Seramik sektörü yüzde 82, cam sektörü yüzde 79 ve çimento sektörü yüzde 68 yerli katma değer oranı ile üretim ve ihracat yapmaktadır. Bu açıdan bu sektörlerimizin ihracatının çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Sektörlerimiz ithalatı artırmadan ihracat yapabilen sektörlerdir” diye konuştu.

İhracatta başarılı 40 firmaya ödül

Sektörün yaklaşık 40 firması online olarak düzenlenen törenle açıklandı. Seramik, çimento ve cam sektörlerinde 2019 yılının ihracat şampiyonları:

2019 yılı ihracat şampiyonları

Seramik Sektörü

Seramik kaplama malzemeleri en fazla ihracat yapan ilk 5 firma

1- Ekom Eczacıbaşı Dış Tic. A.Ş.
2- Kaleseramik Çanakkale Kalebodur Seramik San. A.Ş.
3- Firma ismi açıklanmadı
4- Ege Seramik Sanayi Ve Ticaret Aş
5- NG Kütahya Seramik Porselen Turizm A.Ş.

Seramik sağlık gereçleri en fazla ihracat yapan ilk 5 firma

1- Ekom Eczacıbaşı Dış Tic. A.Ş.
2- KEY Banyo Ve Mutfak Ürün. Dış. Tic. A.Ş.
3- Ece Banyo Gereçleri San. Ve Tic. A.Ş.
4- Çanakcılar Seramik San. Ve Tic. A.Ş.
5- Ege Vitrifiye Sağlık Gereçleri San. Ve Tic. A.Ş.

Porselen ve seramik sofra, mutfak ve seramik süs eşyası en fazla ihracat yapan ilk 5 firma

1- Heriş Seramik Ve Turizm Sanayi A.Ş.
2- Kütahya Porselen San. A.Ş.
3- Kar Porselen San. Ve Tic. A.Ş.
4- Porland Porselen Sanayi Ve Ticaret A. Ş.
5- Ünsa Madencilik Turizm Enerji Seramik Orman Ür. Elektrik Üretim San.Tic. A.Ş.

Çimento sektörü

Çimento sektörü en fazla ihracat yapan ilk 5 firma

1- Çimsa Çimento San. Tic. A.Ş.
2- MEDCEM Global Pazarlama A.Ş.
3- Nuh Çimento Sanayi A.Ş.
4- Akçansa Çimento San. Ve Tic. Aş
5- OYAK Çimento Fabrikaları Aş

Klinker sektörü en fazla ihracat yapan ilk 5 firma

1- Akçansa Çimento San. Ve Tic. A.Ş.
2- Nuh Çimento Sanayi A.Ş.
3- Medcem Global Pazarlama A.Ş.
4- Çimsa Çimento San. Tic. A.Ş.
5- Batı Anadolu Grubu

Cam sektörü

Düzcam sektörü en fazla ihracat yapan ilk 5 firma

1- Şişecam Dış Tic. A.Ş.
2- Yorglass Cam San. Ve Tic. A.Ş.
3- Firma ismi açıklanmadı
4- Stargrup Cam A.Ş.
5- Yıldız Cam San. Ve Tic. A.Ş.

Cam ev eşyası en fazla ihracat yapan ilk 5 firma

1- Şişecam Dış Tic. A.Ş.
2- Firma ismi açıklanmadı
3- Arda Cam Dış Tic. A.Ş.
4- Akcam Cam Plastik İnş. San. Ve Tic.Ltd. Şti.
5- Solmazer Dış Ticaret Ve Makina San. Ltd.Şti.

Cam ambalaj sektörü en fazla ihracat yapan ilk 5 firma

1- Şişecam Dış Tic. A.Ş.
2- Firma ismi açıklanmadı
3- Marmara Cam San. Ve Tic. A.Ş.
4- Park Cam San. Ve Tic. A.Ş.
5- Birgi Sanayi A.Ş.

Dipnot:

* Firma sıralamaları 2019 yılı ihracat değerlerine ($) göre yapıldı.
* Firmalar Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin üyesi.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam