Anasayfa Haberler Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 6,7 büyüdü
Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 6,7 büyüdü

Pandeminin etkisini azaltmaya yönelik vatandaşa ve reel sektöre verilen kredi teşvikleri, Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 6,7 büyümesini sağladı. Bu büyüme oranıyla Türkiye dünyanın en hızlı ekonomisi olurken dördüncü çeyrekte büyümede ivme kaybı bekleniyor.

Pandemiyle gelen kısıtlama önlemlerinin kaldırıldığı hayatın normalleşmeye başladığı yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 6,7 ile beklentilerin üzerinde büyüdü.
Haziran, temmuz ve ağustos aylarını kapsayan üçüncü çeyrekteki yüzde 6,7 büyüme hem kredi genişlemesiyle yaratılan talep hem de yine düşük faizli kredi teşvikleriyle yatırımlardaki hızlı yükselişten kaynaklandı. İkinci çeyrekte yüzde 9,9 küçülen ekonomi üçüncü çeyrekte ikinci çeyreğe göre de mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış olarak yüzde 15,6 büyüme gösterdi.

İhracattaki azalma ve ithalattaki artış dış ticaretin büyümeye net etkisinin tarihi en kötü seviyelerine çıkarırken yılın dördüncü çeyreğinde ise kısıtlamaların yeniden gündeme gelmesi ve kredi genişlemesinin sona ermesiyle büyümenin de ivme kaybetmesi bekleniyor. Bu arada Türkiye ekonomisi yüzde 6,7’lik büyüme performansıyla üçüncü çeyrekte dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu. Bugüne kadar büyüme verisinin açıklanan ülkeler arasında Çin yüzde 4,9 büyümesiyle Türkiye’nin ardından ikinci, Tayvan yüzde 3,3 büyümeyle üçüncü sırada yer aldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ekonomide yüzde 5 seviyelerindeki beklentilerin üzerinde gelen büyüme ile milli gelir cari fiyatlarla yüzde 22,6 arttı, dolar bazında yüzde 3,3 geriledi. Türkiye ekonomisinin büyüklüğü de dolar bazında 736 milyar dolara gerilerken TL cinsinden 4.7 trilyon lira oldu. Kişi başı milli gelir ise üçüncü çeyrek itibariyle 8 bin 773 dolara geriledi.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam