Anasayfa Haberler Mayıs ayı dış ticaret açığı belli oldu
Mayıs ayı dış ticaret açığı belli oldu

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, mayıs ayında ihracat yıllık bazda yüzde 65,5 artışla 16,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Güçlü artış geçen yıl pandemi kaynaklı dış ticarette yaşanan gerilemenin yarattığı baz etkisinden kaynaklanıyor. Mayıs ayında dış ticaret açığı ise 4,2 milyar dolar seviyesine yükseldi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, mayıs ayı geçici dış ticaret rakamlarını açıkladı. Dünya gazetesinin haberine göre; Genel Ticaret Sistemi'ne göre ihracat, yüzde 65,5 artışla 16,5 milyar dolar olurken ithalat ise yüzde 50,4 artışla 20,6 milyar dolar olarak açıklandı. Böylece mayıs ayında dış ticaret açığı 4,2 milyar dolar oldu. Geçen yıl dış ticaret açığı 3,4 milyar dolar iken pandemi öncesi dönem olan 2019 yılının aynı ayında dış ticaret açığı 1,8 milyar dolar düzeyindeydi.
Dış ticaret hacmi, yüzde 58,92 artarak 37 milyar 109 milyon dolar olurken ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 79,9 oldu. Altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 79,5 seviyesinde gerçekleşti.

Bakan Muş: "Tüm Zamanların En İyi İkinci Mayıs Verisi"

Dış ticaret rakamlarını açıklayan Bakan Mehmet Muş, mayıs ayı ihracatının tüm yılların en yüksek ikinci mayıs ayı ihracat değeri olduğuna dikkat çekti.
Muş, böylece ilk 5 ayda ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38,3’lük artışla 85,2 milyar dolar seviyesine taşındığına işaret ederek, "Yıllıklandırılmış ihracat değerimiz ise 193,3 milyar dolar ile bugüne kadar gerçekleşen en yüksek 12 aylık ihracattır" dedi.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, bu yıl normalleşme adımlarıyla, Orta Vadeli Program'da yer alan 2022 hedefi olan 198 milyar doları da aşarak ihracatı 200 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam