Anasayfa Haberler İnşaat malzemeleri ihracatı 2,5 milyar dolar seviyesini aştı
İnşaat malzemeleri ihracatı 2,5 milyar dolar seviyesini aştı

İhracattaki yüksek performansını nisan ayında da koruyan inşaat malzemeleri sanayisinin aylık dış satımı uzun yıllar sonra ilk kez 2,5 milyar dolar seviyesini aştı.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Nisan 2021 sonuçlarını açıklandı.
Buna göre, endeks, 2021 yılı nisan ayında önemli gelişmeler gösterdi. 2020 yılı nisan ayı COVID-19 salgını etkilerinin en yüksek yaşandığı aylardan olması sebebiyle geçen yılın nisan ayı ile yapılan karşılaştırmalarda yüksek artışlar gerçekleşti. Ancak 2021 yılı nisan ayı verileri, baz etkisinden de öte yüksek bir performansa sahne oldu.
2021 yılı nisan ayında, değer olarak endeksin ölçülmeye başlandığı 2013 yılı ağustos ayından bu yana en yüksek aylık ihracat gerçekleşti. İhracat nisan ayında değer olarak 2,54 milyar dolara, miktar olarak ise 5,82 milyon ton seviyesine ulaştı. Nisan ayında miktar olarak tüm zamanların en yüksek ikinci ihracatı yapıldı. İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı pazarlardaki iyileşme ve canlanma beklentisi ile yüksek bir performans gösterdi. Dış pazarlarda artan talebin yıl sonuna kadar sürmesi bekleniyor.
İnşaat malzemeleri sanayi ortalama yıllık ihracat birim fiyatı nisan ayında, geçen yılın nisan ayına göre yüzde 29,4 arttı. 2020 yılı nisan ayında COVID-19 salgınının etkisi ile ortalama ihracat fiyatları önemli ölçüde düşmüş ve 0,34 dolar/kg olmuştu. İhracat birim fiyatı 2021 yılı nisan ayında 0,44 dolar/kg oldu. 2021 yılında bu kez emtia fiyatlarındaki artış ihracat birim fiyatını yukarı taşıdı.
2021 yılı nisan ayında inşaat malzemeleri ithalatı değer bazında 722 milyon dolar ve miktar bazında 295 bin 397 ton olarak gerçekleşti. İthalat 2018 yılı mayıs ayından bu yana en yüksek miktara ulaştı. İnşaat malzemeleri sanayi ithalat birim fiyatı 2020 yılı nisan ayında 2,48 dolar/kg iken 2021 yılı nisan ayında 2,44 dolar/kg oldu.
Pazarlarda aşılama ve iyileşme beklentileri ile talep artışı sürerken buna bağlı olarak nisan ayında inşaat malzemeleri ürünlerinde son yılların en yüksek dış ticareti gerçekleşti. İhracatta yüksek seviyelerin sürmesi öngörülüyor.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam