Anasayfa Haberler Merkez Bankası: "Kurun enflasyon üzerindeki etkilerini takip edeceğiz"
Merkez Bankası: "Kurun enflasyon üzerindeki etkilerini takip edeceğiz"

Merkez Bankası'nın yerli yatırımcılar ile buluşmasında sıkı duruş mesajları yinelendi. Toplantıda ithalat fiyatları, döviz kuru gelişmeleri, fiyat ayarlamaları gibi unsurların enflasyon üzerindeki etkilerinin takip edileceği belirtildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yatırımcı toplantıları kapsamında, enflasyonda belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği mesajını yineledi.
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yatırımcı toplantıları kapsamında ekonomistlerle videokonferans toplantısı ile bir araya geldi.
Merkez Bankası'nın sunumunda enflasyon tahminine ilişkin "Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüşün üçüncü çeyreğin sonu, dördüncü çeyreğin başı gibi olacağı beklentimizi koruyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Toplantıda, enflasyon oynaklığının geçici olacağının tahmin edildiği belirtilirken,  döviz kurunun enflasyon üzerindeki etkisinin takip edileceği ifade edildi.
TCMB'nin gerçekleştirdiği sunumda öne çıkan başlıklar şöyle:
"Aşılamanın toplumun geneline yayılarak hızlanması iktisadi faaliyeti, istihdamı ve cari dengeyi olumlu etkiliyor. Aşılama salgından olumsuz etkilenen hizmetler ve turizm sektörlerinin canlanmasına katkı sağlıyor. Bu durum iktisadi faaliyetin mal ve hizmet ayrımında daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanıyor. Hizmetlerdeki gelişmeler, istihdamı da olumlu etkileyecektir. Cari işlemler dengesinde iyileşme başladı. Talep koşulları, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmayı sürdürüyor.

Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerin görülmeye başlandı. Enflasyonun kısa dönemde, başta emtia fiyatları olmak üzere arz ve talep yönlü çeşitli unsurların etkisiyle oynaklığın geçici olacağını tahmin ediyoruz. İthalat fiyatları, döviz kuru gelişmeleri, yönetilen-yönlendirilen fiyat ayarlamaları ve açılma gibi unsurların enflasyon üzerindeki etkilerini takip edeceğiz.

Parasal sıkılaştırmanın etkisiyle krediler ılımlı seyrediyor. Makro ihtiyati tedbirlerin de bireysel kredilerde öngörülen ılımlı gelişime katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Küresel enflasyon baskıları para politikalarında veri duyarlılığını artırıyor. Sıkı duruşun kararlılıkla sürdürülmesi enflasyona karşı önemli bir tampon işlevi görecektir.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam