Anasayfa Haberler İmalat 3. çeyreğe hız keserek başladı
İmalat 3. çeyreğe hız keserek başladı

Küresel imalat sektörü, Çin başta olmak üzere bazı Asya ülkelerindeki Delta tedbirleri ve tedarik zinciri sıkışmalarıyla 3. çeyreğe hız keserek giriş yapıyor. Ağustos ayı İmalat PMI verileri Euro Bölgesi ve ABD’de de imalat büyümesinin hız kestiğine işaret ediyor.

Dünya gazetesinden Hilal Sarı'nın haberine göre, küresel imalat sektörünün ağustos ayındaki seyrine ilişkin bugün açıklanan nihai İmalat PMI verileri Asya’da fabrikaların ve imalat sektörünün vaka sayılarını birçok ülkede artıran Delta varyantına karşı alınan önlemlerle, yükselen hammadde fiyatlarıyla ve tedarik zincirinde kısıtlamalardan kaynaklanan sıkışmalarla 3. çeyreğe hız keserek başladığını ortaya koyuyor.
Çin fabrikalarının faaliyeti ağustosta bir buçuk yıla yakın bir sürenin ardından tekrar daraldı. IHS Markit ve Caixin tarafından açıklanan Çin İmalat PMI, temmuzdaki 50,3 düzeyinden 49,2’ye gerileyerek Nisan 2020’den bu yana ilk kez daralmaya işaret eden 50 altı bölgeye indi. Anket katılımcıları vakalardaki artış ve üretimi etkileyen kısıtlamaların talebi baskıladığını ve tedarik zincirlerinde zorluklara yol açtığını aktardı.
Temmuzda sert daralmaya işaret ederek 44,6 düzeyine gerilemiş olan ASEAN Bölgesi İmalat PMI, ağustosta da düşüşünü sürdürdü ve üreticilerin önümüzdeki yıla ilişkin üretim beklentileri 13 ayın en düşüğüne geriledi. Mayıs 2020’den bu yana ilk kez ASEAN İmalat PMI verisine katılan 7 ülkede de imalat sektörüne ilişkin koşullar kötüleşti. En sert daralma ise hala darbenin etkilerinin görüldüğü Myanmar’da yaşandı ve PMI verisi 36,5 ile rekor dip düzeye indi. Vietnamda da manşet veri 40,2’ye geriledi. Malezya ve Endonezya’da da imalat sektörleri daralmaya devam etti ancak daralmanın hızında yavaşlama görülüyor. İki ülkenin ağustos PMI verisi sırasıyla 43,4 vee 43,7’ye yükseldi. Rusya’da talepteki zayıflıkla imalat 50’nin altında daha da geriledi.(dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam