Anasayfa Haberler İhracat kredilerinde yeni dönem
İhracat kredilerinde yeni dönem

Merkez Bankası, reeskont kredi limitini 30 milyar dolara çıkarırken; kredi kullanımı ve ödeme şartlarında değişikliğe gitti.

Merkez Bankası, toplam reeskont kredisi limitinin 30 milyar dolara yükseltildiğini, kullanım ve geri ödeme koşullarında da değişikliğe gidildiğini açıkladı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, reeskont kredilerinin miktarını 30 milyar dolara çıkarılma kararı alındığını ay başında açıklamıştı.

TCMB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, "Toplam reeskont kredisi limiti 30 milyar dolara yükseltilmiş, bu limitin 20 milyar dolarlık bölümü Türk Eximbank, 10 milyar ABD dolarlık bölümü diğer bankalar aracılığı ile kullandırılacak kredilere tahsis edilmiştir. Toplam limitin 5 milyar dolar karşılığının TL reeskont kredisi olarak da kullanılabilmesi imkanı getirilmiştir" denildi.

Reeskont kredileri ihracatçıların finansmanının yanı sıra TCMB'nin son yıllarda belirgin azalan rezervlerine ise artış yönünde katkıda bulunan en önemli kalemlerden. Reeskont kredilerinin bu yıl TCMB rezervlerine 21 milyar dolar artırıcı yönde katkı vermesi bekleniyor.

Yapılan değişikliklerle 1 Ekim'den itibaren ilgili reeskont kredileri son üç yıldaki ya da son yıldaki ihracat tutarı ithalat tutarından en az yüzde 10 fazla olan net ihracatçı firmalara kullandırılacak.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam