Anasayfa Haberler İMKB’nin adı ‘İstanbul Borsası’ oluyor
İMKB’nin adı ‘İstanbul Borsası’ oluyor
Perşembe, 10 Mayıs 2012 09:18

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, sermaye piyasalarını geliştirmek için tasarrufu artırma konusunda aldıklarına benzer önlemler alacaklarını belirterek, “Sermaye piyasalarıyla ilgili hazırlanan yasada yepyeni unsurlar ve kavramlar var. İMKB’nin adı İstanbul Borsası olacak. A.Ş. olması dahil tüm çalışmaları Meclis kapanmadan tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

 

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, sermaye piyasalarını geliştirmek için tasarrufu artırma konusunda aldıkları önlemlere benzer önlemler alacaklarını söyledi. Babacan, “Sermaye piyasalarıyla ilgili hazırladığımız yasa şu anda Başbakanlık’ta. Geçen hafta bu konuda geniş bir toplantıyla değerlendirme yapıldı.

 

Bakanlarımız ve ilgili bürokratlarımızla yasayı tekrar gözden geçireceğiz. İçinde yepyeni unsurlar ve kavramlar var. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) yeniden yapılandırılması, anonim şirket (A.Ş) haline gelmesi ile ilgili unsurları da o yasanın içerisine koyacağız. Artık İMKB değil de ‘İstanbul Borsası’ diyebileceğimiz daha büyük bir çatı kuruluş haline gelecek. Sonra halka arzı söz konusu olabilecek. Umarım Meclis tatile girmeden biter. Biterse sermaye piyasası açısından çok daha faydalı olur” dedi.

Bankalara vergi indirimi

Babacan, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen “İstanbul’u Önemli bir Finans Merkezi’ne Dönüştürmek” konulu konferansta şunları söyledi: “Küresel ekonominin yarattığı baskılar nedeniyle Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede bankalara yeni vergiler getirilmesi söz konusu.

Türkiye ise, daha rahat durumda. Bütçe açığı ve kamu borcu düşük seyrediyor. Dolayısıyla vergilerin Türkiye’de düşük seviyede kalmasını bekliyoruz. Bazı alanlarda, sektörlerde bütçemiz elverdikçe vergi oranlarını aşağı çekmeye çalışacağız. Çok da vaatkâr olmak istemiyorum. Çünkü çok hassas bir konu. İlerledikçe, önümüzdeki birkaç sene içinde bu düzenlemeler yapılacak.”

Eylem planında yazılı

Babacan şöyle konuştu: “Söz konusu vergi indirimlerinin ne olduğu, İstanbul Finans Merkezi Projesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nda işaret edilmiş durumda. Bu belgelerde, ‘Eğer günün birinde bütçe imkanlarımız müsait olursa, o zaman belli alanlarda vergi indirimleri söz konusu olabilir” demiştik. Ama bugün için verilmiş bir karar yok. İleriye doğru baktığımız, uluslararası piyasalarla mukayese ettiğimizde indirilebilecek vergi alanlarını Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nda belirtmiştik.”

İş piyasasında esneklik

Yapısal reformların önemine işaret eden Babacan, “İş piyasasındaki reformlar önemli. Şu anda daha fazla esneklik sağlayacak bir paket üzerinde çalışıyoruz, kıdem tazminatıyla ilgili olarak. Bu anlamda piyasayı destekleyecek bir takım adımlar atmaya çalışıyoruz. Daha esnek çalışma şekilleri oluşturmak için girişimlerimiz var. Reformlar yatırım ortamını desteklemeli, Türkiye’ye mutlaka daha çok yatırım çekmeli.”

Hafif ticaride ÖTV etkisini inceliyoruz

HAFİF ticari araçlarla alakalı yüzde 5’lik vergi artışının temel sebebinin binek otomobillerle hafif ticari araçlar arasındaki vergi farklılığının çokluğu, yani binek otomobil yerine insanların hafif ticari araca yönelişi ve bu araçların aslında binek otomobil olarak kullanılması olduğunu anımsatan Ali Babacan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hafif ticari araç diye satılan araçların bazıları zaten binek otomobil gibi kullanılıyordu.

Şu anda gelişmeleri izliyoruz. Değerlendirmeleri yapacağız. Sadece basit şekilde hafif ticari araçtan binek otomobile kayış olabilir. Bu da arzu ettiğimiz ve hedeflediğimiz şey. İnsanlar eğer binek otomobil istiyorsa, hafif ticari araç alıp da koltuk koyup kullanmayacak. Gerekirse adımlar her zaman atılabilir. Ama bugün için bir kararımız yok.”

 

Kendimizi İstanbul Finans Merkezi’ne adadık

ULUSLARARASI Finans Enstitüsü (IFF) Yönetim  Kurulu Üyesi ve Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, şunları söyledi: “Küresel düzeyde finans merkezi olma yolunda İstanbul’un dünyaya iki önemli mesajı var. Biri ‘İstanbul güveni temsil ediyor’ diğeri de, ‘İstanbul barış ve refahı temsil ediyor’.

Krizin ardından, piyasaların toparlanması için güvenin önemini gördük. Kendimizi İstanbul’un finans merkezine dönüştürülmesine ve sürdürü-lebilir kent yapmaya adadık.”

IIF: İstanbul’a gereken desteği vermeye hazırız

ULUSLARARASI Finans Enstitüsü (IIF) Genel Direktörü Charles Dallara, Türkiye mali sisteminin sağlamlığı ve bankacılık sisteminin  gücünün tesadüf olmadığını söyledi. Eskiden  İstanbul’un finans merkezine dönüştürülmesinin hayal olduğunu belirten Dallara “Bugün bu hayal gerçeğe dönüşüyor. Bunu görmek çok heyecan verici. Yetkililerin bu  projeye kendilerini adamaları çok önemli. IIF olarak İstanbul’un finans merkezi olması için gereken desteği vermeye hazırız” dedi.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam