Anasayfa Haberler ÖTV artışı vatandaşı kaçağa yöneltiyor
ÖTV artışı vatandaşı kaçağa yöneltiyor
Pazartesi, 14 Mayıs 2012 11:53

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, alkollü içeceklere yapılan ÖTV zammının kaçak içki üretimini ve satışını artıracağını belirterek, içkiye zammın kaçak içki satışlarını artıracağı uyarısında bulundu

 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, alkollü içeceklere yapılan ÖTV zammının kaçak içki üretimini ve satışını artıracağını belirterek, "içkiye zam, kaçak içki satışlarını artırır" uyarısını yaptı.

 

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulu'nun kararı ile alkollü içkilerin vergilendirme oranlarının yeniden belirlenerek, milli içkimiz rakının özel tüketim vergisi (ÖTV)'nin yüzde 3.97 oranında artırıldığını belirtti.

Palandöken, "Bu artışla birlikte, rakı üzerindeki vergi son üç yılda yüzde 83.3 oranında yükselmiştir. Ne zaman içkilerin fiyatında bir artış olsa, arkasından kaçak içki satışı patlıyor. Bundan da hem vatandaş zarar görüyor, hem de devlet vergi zararına uğruyor" dedi.

"3 yılda yüzde 83 ÖTV artışı"

AB ile uyum süreci içerisinde yüksek alkollü içkilerin vergilerinin, ithal edilenlerle eşitleneceğinden milli içki rakının özel tüketim vergisinin ardarda artırıldığını kaydeden Palandöken, "2009'da geçerli olan litre başına 36 TL maktu vergi tutarı, Ekim 2011'de litre başına 63.48 TL'ye yükselmiştir. 6 ay içinde bugünkü artışla birlikte maktu vergi tutarı litre başına 66 TL'ye çıkmış ve üç yıldaki toplam artış oranı yüzde 83.3'ü bulmuştur.

Öte yandan, Parlamentoya sunulan ve yakında yasalaşması beklenen torba yasada da alkollü içkilerin ve sigaranın vergilerine her yıl iki kez enflasyon oranında zam yapılmasının öngörüldüğü de basında yer aldı. Bir yandan AB müzakereleri gerekçe gösterilerek rakının vergisinin artırılması, öte yandan alkollü içki vergilerinin yılda iki kez enflasyon oranında arttırılmasının planlanması vatandaşı kaçağa götürür" diye konuştu.

"İnsan sağlığı hiçe sayılıyor"

Kaçak olarak yurda sokulan veya hangi ortamda üretildiği bilinmeyen sahte içkilerin vatandaşın sağlığı açısından da tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirten Palandöken, açıklamalarına şöyle devam etti:
"Yüksek alkollü içkilerin sağlık açısından zaten zararlı olmasının yanı sıra, nasıl üretildiği bilinmeyen, kontrol dışı üretilmiş içkilerin insan sağlığına daha da büyük zararlar vereceği açıktır. Tezgah altından, değişik renk ve ebatlarda albenisi olan şişelere dikkat ediniz. Vatandaşımızı, bandrollü ürünleri tercih etmesi konusunda uyarıyoruz."

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam