Anasayfa Haberler İnternetten alışverişte 'Hollanda' sistemi
İnternetten alışverişte 'Hollanda' sistemi
Salı, 22 Mayıs 2012 10:03

Hükümet internetten alışverişe yeni bir sistem getiriyor. Hollanda sistemiyle birlikte özel yazılımla vergi kayıp ve kaçakları anında tespit edilecek. İnternetten yapılan alışverişte ödeme kredi kartı ve posta çekiyle yapılacak.

 

Ankara'da basın toplantısı düzenleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hollanda'yla bir protokol imzalandığını, yeni sistemin yıl sonuna kadar devreye sokulması için çalışacaklarını söyledi. Şimşek, yeni sistemle vergi kayıp-kaçağının önleneceğini belirtti.

 

Yeni sistemde vergileme yöntemi değişmiyor ama internet üzerinden yapılan alışverişte kayıp-kaçağı anında yakalayan yazılım sistemi getiriliyor.

Hollanda, e-ticaretin dünyada en yaygın olduğu ülke olması nedeniyle sistem bu ülkeden alınacak. İnternetten yapılan alışverişte ödeme kredi kartı ve posta çekiyle yapılacak. Nakit ödemenin şartları değiştirilecek. E-ticaret Türkiye'de son 9 yılda 100 katın üzerinde büyüdü. 2003'te 262 milyon lira olan hacim 22.8 milyar liraya kadar yükseldi.

Otomotivde üretimden satışa kadar takip yapılacak bir sistem kurulacak. İnşaat sektöründe de veri tabanı üzerinden bütün gelişmeler takip edilecek ve denetim sıklaştırılacak.
Kayıtdışı ekonominin büyüklüğünde de son yıllarda düşüş gözlendi. Kayıtdışı ekonominin büyüklüğü yüzde 27.7'ye geriledi.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam