Anasayfa Haberler Bankada hesabı olanlar dikkat!
Bankada hesabı olanlar dikkat!
Çarşamba, 23 Mayıs 2012 14:40

Bankada hesabı olanlar ya da kredi kartı sahipleri borcunuzu ödedikten sonra ve gönül rahatlığı içinde işinize gücünüze devam ediyorsanız size kötü bir haberimiz var.

 

“Ödemelerinizi eksik yaptınız. Borcunuzu ödemezseniz hakkınızda işlem başlatılacaktır” şeklinde gelen bir telefon, e-posta ya da bir zarf sizi şok edebilir. Çünkü bankalar borcunuzdan önce hesap işletim ücretini kesiyor kalanını borcunuza aktarıyor.

 

Kredi kartı kullananlar, bankadan kredi kullananlar ya da maaşını bankadan alan herkesin bankada otomatik olarak bir hesabı açılıyor. Bankalar bankada hesabı olan her müşterisinden hesap işletim ücreti kesiyor. Fakat tüketiciyi asıl mağdur eden banka aracılığı ile borç öderken borçlu çıkarılmak. Şikâyet portalı Şikayetvar’a gelen şikâyetlere göre son dönemde tüketiciler “Ödemelerinizi eksik yaptınız. Borcunuzu ödemezseniz hakkınızda işlem başlatılacaktır” gelen yazı ile adeta şok oluyor. Banka mağduru tüketici hem borcu ödenmiyor hem de faiz ödemek zorunda kalıyor. İşte tüketicilerin yaşadığı ve paylaştığı şikâyetlerden bazıları şöyle:

Borçtan Önce Hesap İşletim Ücreti Alınıyor

“Bankadan kredi aldınız ve ödemeniz gereken bir ödeme planı verdiler. Siz bu ödeme planına göre her ay belirtilen tutarı ödeme planında belirtilen hesaba yatırıyorsunuz veya başka bir bankadan ödenmesi için otomatik ödeme talimatı verdiniz. Her ay paranız tam zamanında ödeniyor ve siz de gönül rahatlığı içinde işinize gücünüze bakıyorsunuz. Nasıl, buraya kadar her şey normal görünüyor değil mi? Cevabınız ‘Evet’ ise yanıldınız. Birkaç ay sonra merkezden elinize bir mektup geliyor veya telefon ediyorlar: ‘Bugüne kadar kredi ödemelerinizi sürekli eksik yaptığınız için kredi notunuz düşürülmüştür ve şu kadar borcunuzu da derhal ödemezseniz hakkınızda işlem başlatılacaktır.’Böyle bir mektup veya telefon alınca başınızdan aşağı kaynar sular dökülmez mi? Bunun üzerine banka yetkilisi size verdiğimiz ödeme planında belirttiğimiz hesap numarasına ayda 6.25 TL hesap işletim ücreti almaktayız. Sizin yatırdığınız kredi taksitinden, önce bu hesap işletim ücretini kesiyor, kalanını kredi borcunuza aktarıyoruz. Böyle olunca da siz her ay kredinizi eksik ödemiş sayılıyorsunuz. Mektup veya telefonla size bildirilen borç, her ay bu şekilde eksik ödemiş olduğunuz kredi taksitlerinden kalan borçtur.’”

Borçlu Çıkarttı

“Kredi kartı dönem borcumun ödenmesi için ‘Kredi kartı borç ödemesi’ açıklamasıyla banka hesabıma 535.43 TL EFT yaptım. Hesap hareketlerimi kontrol ettiğimde, EFT yapmış olduğum bu tutardan hesabımda herhangi bir işlem yapmadığım ve inaktif durumda olduğu halde 48 TL tutarında geçmiş 2011 yılı Temmuz-Aralık dönemi için hesap işletim ücretinin tahsil edildiğini, ancak kredi kartı borcumun tahsil edilmediğini görmüş oldum. EFT yapmış olduğum tutardan kredi kartı borcumun tahsil edilmeyerek ve söz konusu tutardan öncelikle hesap işletim ücretinin tahsil edilerek, banka hem kredi kartı borcumun gecikmeye düşmesine hem de ödeme için bakiyemin yetersiz kalmasına sebep oldu. Çağrı merkezindeki müşteri yetkilisi, yapılan bu işlemlere itiraz ettiğimde ise, bankanın hesap işletim ücretini tahsil etmek durumunda olduğunu, eğer itirazım devam ediyorsa, öncelikle kredi kartı borcumu ödemem gerektiğini söyledi.”

Faiz Ödemek Zorunda Kaldı

“Çalıştığım şirketin maaş ödemeleri için bankadan hesap açtırmıştım. Daha sonra çalıştığım şirket başka bir bankayla anlaştı ve ben bankayı arayarak kredi kartımdan üyelik ücreti alınıp alınmayacağını teyit etmek için görüştüğümde, böyle bir işlem yapamayacaklarını ancak aylık belli bir miktar alışveriş yapma taahhüdü halinde üyelik ücreti almayacaklarını belirttiler. Bende bu şartı kabul etmeyerek kredi kartlarımı iptal ettirdim. Karttan yaptığım taksitli alışverişler için kredi kartı ekstresi gelmekte ve ben bunları hesaba eft yaparak hesapta bulunan otomatik ödeme talimatıyla borcumu ödemekteydim. En son ocak ayında yine kart borcu için hesaba para yatırdım. Ancak şubat ekstremde gördüm ki kredi kartına 32 TL eksik yatırılmış, bir de eksik yatırıldığı için 82 kuruş faiz işletilmiş. Bankayı aradığımda hesapta para olduğu zaman bilgisayarın otomatik olarak hesap işletim ücreti kestiğini öğrendim.”

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam