Anasayfa Haberler Son 6 yılın en yüksek enflasyonu
Son 6 yılın en yüksek enflasyonu
Cuma, 01 Haziran 2012 14:16

İstanbul'da mayıs ayında perakende fiyatlar yüzde 1,12 oranında, toptan fiyatlar ise yüzde 0,08 oranında arttı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından İstanbul için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre geçen ay, perakende fiyatlar yüzde 1,12, Toptan Eşya Fiyatları Endeksine göre toptan fiyatlar ise yüzde 0,08 oranında artış gösterdi.

 

İTO tarafından hazırlanan fiyat indekslerinin, 2012 yılı mayıs ayının bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırmasında, perakende fiyatlar yüzde 10,57, toptan fiyatlar yüzde 10,09 oranında yükseldi. Söz konusu indekslerde 24 aylık serilerden oluşan yıllık ortalama artış hesabına göre, Mayıs 2012'de, 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi yıllık ortalama yüzde 8,28, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi yıllık ortalama yüzde 12,89 oranında arttı.

Son 6 yıldaki en yüksek enflasyon

İstanbul'da geçen ay perakende fiyatlar yüzde 1,12'lık artış gösterirken, son 6 yılın en yüksek mayıs ayı enflasyonu gerçekleşti. Kültür, eğitim ve eğlence harcamalarının yanında sağlık ve kişisel bakım, giyim, ev eşyası ve gıda harcamaları gruplarında kaydedilen fiyat artışları genel enflasyonu artırıcı yönde etkili oldu. İTO verilerine göre, perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan ve 2012 Nisan ayında yüzde 2,60 oranında artış gösteren 1995 bazlı İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, mayıs ayında yüzde 1,12 oranında yükseldi.

Söz konusu bu oran, mayıs ayları itibariyle son altı yılın en yüksek enflasyon oranı oldu. Mayıs ayında kültür, eğitim ve eğlence harcamaları grubunda yer alan bazı ürünlerin yanı sıra ev eşyası grubunda yer alan dayanıklı tüketim mallarındaki maliyet kaynaklı fiyat hareketleri ile gıda grubunda mevsimsel özelliklere ve girdi maliyetlerine dayalı fiyat artışları bu ay ki enflasyon üzerinde etkili oldu.

Kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 9,13, giyim harcamalarında 2,26, ev eşyasında yüzde 0,91, gıdada yüzde 0,81, sağlık ve kişisel bakımda yüzde 0,77, konutta yüzde 60 oranında artış görülürken, ulaştırma ve haberleşmede yüzde 0,89 oranında azalış kaydedildi. Geçen yıl mayıs ayında yüzde 5,92 olan yıllık perakende fiyat artış oranı, 2012 yılının aynı ayında önceki yıla göre yüzde 10,57 olarak gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise 2011 Kasım ayından itibaren girdiği artış eğilimini devam ettirerek, 2012 Mayıs ayında yüzde 8,28 oranına ulaştı.

Toptan fiyatlar yüzde 0,08 arttı

Toptan fiyat hareketlerini yansıtan ve 2012 Mart ayında yüzde 0,33 oranında artan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise Mayıs ayında yüzde 0,08 oranında artış gösterdi. Madenler ve gıda maddeleri gruplarında yer alan ürünlerin yurt içi ve yurt dışı borsalarına bağlı olarak kaydedilen fiyat artışları bu ayki genel indeks artışının ana nedenlerini oluşturdu. Mayıs ayında, madenlerde yüzde 0,91, gıda maddelerinde yüzde 0,76 oranında artış kaydedilirken, işlenmemiş madenler gurubunda yüzde 1,12, yakacak ve enerji maddelerinde yüzde 0,85, inşaat malzemelerinde yüzde 0,38, kimyevi maddelerde yüzde 0,30 oranında azalış gözlendi. Mensucat grubunda ise mayıs ayında fiyat değişimi olmadı. Yıllık fiyat artış oranı, 2012 yılı mayıs ayında bir önceki yıla göre yüzde 10,09, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 12,89 olarak gerçekleşti.

"Küresel ekonomiye yönelik belirsizlikler arttı"

İTO'nun değerlendirmesine göre, Mayıs ayında Euro bölgesindeki finansal krizlerin devam etmesinin küresel ekonomiye yönelik belirsizlikleri tekrar artırdığı ifade edilerek, şunlar kaydedildi: "Dünyada bu gelişmeler sürerken ülkemizde kriz olasılığını düşük tutmak için sıkı para politikası uygulamalarına devam edilmiştir. Ancak nisan ayında yükselen Reel kesim güven indeksinin mayıs ayında iyimserlik düzeyinin azalması, Tüketici eğilim ve güven indekslerinindeki kısmi azalış, imalat sanayi kapasite kullanım oranlarında çok az da olsa gerilemeye işaret etmesi gelecek dönemde enflasyonu şekillendirecek kriterler olarak dikkat çekicidir. Ayrıca yurt dışı kaynaklı enerji, emtia ve madenler piyasalarında oluşabilecek fiyat hareketlerinin önümüzdeki dönemde de enflasyon üzerinde belirleyici rol oynamaya devam edebileceği düşünülmektedir"

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam