Anasayfa Haberler Dünya, işsizlik konusunda endişeli
Dünya, işsizlik konusunda endişeli
Cuma, 29 Haziran 2012 09:28

Dünya çapında 56 ülkeden 50 bin kişiyle görüşülerek yapılan araştırmaya göre dünya nüfusunun yüzde 55'i işini kaybetme korkusu yaşıyor. Türkiye'de ise bu oran yüzde 50.

 

Barem Research ve küresel ortağı WIN/Gallup International, 56 ülkede 50 bin kişiyle görüşerek insanların iş endişelerini araştırdı.

 

"İşgücü Endişe Göstergesi" başlıklı araştırmanın sonuçlarına göre dünya nüfusunun yüzde 55'i, Türkiye'nin ise yüzde 50'si işini kaybetme korkusu içinde yaşıyor. Küresel ekonomik krizin tetiklediği işini kaybetme veya iş bulamama korkusu insanları huzursuz etmeye devam ederken yapılan araştırmanın dikkat çeken başka bir sonucu ise "Net İşsizlik Korkusu" üzerine. İş endişesinin artacağını düşünenler ile azalacağını düşünenler arasındaki farkı ifade eden net işsizlik korkusu dünyada yüzde 42 civarında seyrederken, Türkiye'nin bu konuda daha umutlu olduğu, net işsizlik korkusunun yüzde 33'te kaldığı görüldü. Türkiye'de işsizliğin bu yıl artacağını düşünenlerin oranı öngörenlerin oranı yüzde 50'y bulurken azalacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 17. 

Araştırmanın sonuçlarına göre dünyada her ulus işgücü konusunda yokluk ve acı yaşıyor fakat yükselen işgücü sıkıntılarının yarattığı korku, en yoğun olarak zengin ve büyümekte olan toplumlarda görülüyor. Buna göre işçi işveren arasındaki huzursuzluğun artacağı korkusu dünya çapında net yüzde 42 düzeyinde. Bu korkunun yarattığı sıkıntıların, ekonomileri yükselen BRIC(Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ülkeleri ile finansal yara almış Batı Avrupa ve zengin G7 ülkelerinde neredeyse aynı olması dikkat çekiyor. BRIC ülkelerinde yüzde 48 olarak ölçülen endeks, G7 ülkelerinde (ABD, Kanada, Almanya, vb) yüzde 45.

Araştırma, fakir ve savaş mağduru ülkelerde ise işsizlik endişesinin düşük olduğunu gösteriyor. Net işgücü endişe oranı Afganistan'da eksi yüzde 19, Irak'ta eksi yüzde 17 seviyesinde. Bu oran işsizliğin azalacağını düşünenlerin artacağını düşünenlerden daha fazla olduğu anlamına geliyor. Bu ülkeler aynı zamanda iş dünyası uyuşmazlıkları açısından da en rahat 10 ülke arasında yer alıyor. Araştırmayı yapan firma yetkilileri, "Çalışma hayatındaki huzursuzluk ekonomi yönetiminde yaşanan sorunların elle tutulur bir sonucudur ve kaynak kısıtları, mali veya finansal yönetim hataları, kötü idare, zayıf işçi-işveren ilişkileri veya başka nedenlerden kaynaklanabilir. Bu sürecin en somut sonucu olduğu için 'İşgücü Endişe Göstergesi' olarak insanların işsizlik endişelerini ve işçi-işveren uyuşmazlıkları konusundaki beklentilerini anlamaya çalıştık. Bu durum anlık ve geçici olabileceği gibi süreklilik de gösterebilir" açıklamasında bulundu.

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam