Anasayfa Haberler Mermercilik sektörü işçi bulamıyor
Mermercilik sektörü işçi bulamıyor
Perşembe, 02 Ağustos 2012 06:59

Çin'in mermer ihtiyacı için yönünü Türkiye'ye çevirmesi, sektörün bir anda altın yılını yaşamasına sebep oldu. Taleplerin ardından yeni fabrikalar açılmaya başladı ancak fabrikalarda çalışacak işçi bulunamadı.

 

Denizli'deki fabrikalar, tekstilden sonra önde gelen sektörlerden mermercilikte, işsizlerin "maşabaşı" isteğinden dolayı çalıştıracak işçi bulmakta güçlük çekiyor.

 

Önde gelen şirket yöneticilerine göre İtalya'da mermer rezervinin bitmesi ve gelişen Çin'in bu alandaki ihtiyacı için yönünü Türkiye'ye çevirmesi, sektörün bir anda altın yılını yaşamasına sebep oldu. Taleplerin ardından yeni fabrikalar açılmaya başladı ancak bu defa İş-Kur'un da devreye girmesine rağmen fabrikalarda çalışacak işçi bulunamadı. İş-Kur'a başvuran kişilerin "masabaşı iş" isteğinden dolayı mermer işçisi açığının kapatılamadığı ifade ediliyor. Bir ayda yaklaşık 800 kişiye iş teklifinde bulunan İş-Kur İl Müdürlüğü'ne sadece 14 kişi başvurdu. Bunlardan dördü şirketlerde işe yerleşirken bir kişi daha sonra işten ayrıldı.

İş-Kur İl Müdürü Feridun Giresun, "Denizli'de tekstilin yanısıra özellikle mermer, kablo gibi çeşitli sektörlerin ön plana çıkması ve bunların ihtiyaçlarının karşılanması gibi programlara öncelik veriyoruz. Veri tabanımızda kayıtlı işsizleri, İş-Kur İl Müdürlüğü'ne davet ediyoruz. Bu anlamda örneğin sadece mermer sektöründe fabrikaların ihtiyaçlarının karşılanmasıyla ilgili olarak 800'ün üzerinde İş-Kur'a kayıtlı işsizimizi davet ettik. Bunlardan 14'ü davetimize icabet etti, onlardan da dördü işe gitmeyi kabul etti. Çalışıp çalışmadıklarını kontrol ettiğimizde maalesef üçünün çalıştığını, bir kişinin işten ayrıldığını gördük" dedi.

İtalya'da mermer rezervlerinin bitti, Çin'in tedarik kaynağını Türkiye'ye kaydırdı

Eyüpoğlu Mermer'in sahibi Mehmet Eyüpoğlu, İtalya'da mermer rezervlerinin bittiğini, Çin'in hızlı büyümesi sebebiyle tedarik kaynağını Türkiye'ye kaydırmasından dolayı sektörün altın yılını yaşadığını ifade etti. Eyüpoğlu, "Herkesin işi dolu, elhamdülillah çok iyi. En büyük sorunumuz istihdam. Şu anda personel yetersizliğinden dolayı taahhütlerimizi yerine getiremez durumdayız. Herkes daha ziyade masabaşı iş istiyor." dedi. Bu yıl 26 bin metrekarelik alanda toplam 8 milyon lira harcama yaparak mermer fabrikası kurmaya başladıklarını, işletmelerinin bir kısmının faaliyete geçtiğini anlatan Eyüpoğlu, "27 senedir işletmeciyiz, şimdi olduğu kadar istihdam sorunu yaşamadık. Böyle bir sorun yaşamayı beklemiyorduk. Tek vardiyayla 250 kişi istihdam edilecek ama biz bunların 60 kişisini altı ayda istihdam edebildik. Personel açığımızı bir türlü gideremiyoruz, bu yüzden taahhütlerimizi yerine getiremiyoruz. Fabrikamızın potansiyeline göre iş aldık ama personel eksikliğinden dolayı ciddi sıkıntı yaşamaktayız. Bizim pazarımızın yüzde 80'i ihracat. Şu an çok iyi, Türkiye'nin dünyada yükselen bir vizyonu var. Türkiye'ye dünyada bir güven var." diye konuştu. Mermer sektöründe işletmelerin sigortasız işçi çalıştırma imkanı olmadığını belirten Eyüpoğlu, "Fason olma şansı yok. Asgari ücretle çalıştıran neredeyse yoktur. Fabrikamız tamamen otomasyon. Sistemli çalışan bir fabrika, blok kesim olan yerin haricinde hiç kimse 30 kilonun üzerinde taş kaldırmıyor." şeklinde konuştu.

Kömürcüoğlu Mermer Genel Müdür Yardımcısı Çetin Apa da şu an için 15-20 elemana ihtiyaç duyduklarını, asgari ücretin de üzerinde bir rakam önermelerine rağmen çalıştıracak işçi bulamadıklarını söylüyor: "Sektörümüzün tamamında bir işçi arayışı var ve bu ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Mermer fabrikası dediğimizde hamal falan aramıyoruz biz, tam tersine ciddi anlamda işgücü niteliği olan, makinenin nasıl çalıştığını bilen, butonları, hatta CNC dediğimiz tezgahları nasıl çalıştıracağını bilen insanlar arıyoruz. Şu an 15-20'ye kadar işçi ihtiyacımız var. Onlarca mermer fabrikasının Denizli’de kurulu olduğunu düşünürseniz, sayı birkaç binleri zorluyor."

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam