Anasayfa Haberler TESK: Kermesler kayıt dışılığı artırıyor
TESK: Kermesler kayıt dışılığı artırıyor
Pazartesi, 03 Aralık 2012 13:18

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, hayır amaçlı olarak çeşitli dernek ve vakıf gibi örgütler tarafından açılan kermeslerin son yıllarda amacının dışına çıktığını ve hayırdan çok ticari amaçlı yapılmaya başlandığını savundu.

 

 

TESK Genel Başkanı Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, her köşede kurulan kermeslerin ürün çeşitliliği ile adeta AVM'lerle yarışır hale geldiğini belirterek, "Hayır amaçlı iki günlük kurulan kermeslerden bahsetmiyoruz. Aylarca açık kalan, denetimsiz olarak satış yapılan yerlerden söz ediyoruz. Kermesler hayırdan çok ticari amaçlı olar8ak yapılmaya başladı, bu da kayıt dışılığı artırıyor" dedi.

Bazı kermeslerde ızgara balıktan ev mantısına, ev aletlerinden mutfak takımına, halıya mobilyaya, giyim eşyasına kadar çok çeşitli ürünün satışının yapıldığını kaydeden Palandöken, açıklamasına şöyle devam etti:

"Esnaf ve sanatkarımız kermeslerin yanında kamu kurum ve kuruluşlarının vergisiz, stopajsız ve masrafsız misafirhane ve kantinlerinin haksız rekabeti ile de uğraşmaktadır. Misafirhane ve kantinler ile her yerde açılan kermeslerde fiyatlar daha düşük olunca vatandaşta alış-verişini buralardan yapıyor. Bu alanlarda faaliyet gösteren lokantacı, pastacı, manifaturacı, konfeksiyoncu, bijuteri, şarküteri, servisçi esnafımız haksız rekabete uğramaktadır. TESK olarak yaptığımız girişimlerin artık sonuç vermesini istiyoruz.

Esnaf işyeri kirasını, vergisini ve sosyal güvenlik primini ödemekte zorlanmaktadır. Ceza evlerinde ekmekten, ayakkabıya üretimlerle, kamu misafirhaneleri düğün salonu ve otel hizmetleri ile düğün salonları ve otel işleten esnafımız tam kapasite ile çalışamadıkları için hem istihdam azalıyor hem de gelirleri azalıyor. Kermeslere ve bu tür satış yapan yerlere mutlaka denetim getirilmeli. Kamu misafirhaneleri ise sadece kendi üyelerine hizmet etmelidir."

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam