Anasayfa Haberler FED faizleri değiştirmedi
FED faizleri değiştirmedi
Perşembe, 29 Ocak 2015 07:03

Amerikan Merkez Bankası (FED) yılın ilk toplantısında istihdam piyasasında ve büyümede iyileşmenin sürdüğüne dikkat çekerek faiz oranlarını değiştirmedi. FED ayrıca enflasyonda bir süre daha düşüş öngörüyor.

ABD merkez bankası (FED), beklenildiği gibi faiz oranlarını değiştirmedi, Aralık 2014 toplantısında söylediği ‘faiz artışında sabırlı olunacağı’ açıklamasını ise yineledi. FED, faiz oranlarını değiştirmeme kararının oybirliğiyle alındığını da vurguladı. FED’in kararına doların tepkisi de sınırlı oldu. Dün gün içinde 2.3840’ı görerek Aralık 2014’ten beri en yüksek seviyesine çıkan dolar FED kararı açıklandığında 2.3740 seviyelerinden 2.3780’e yükseldi. 

PETROLÜN ETKİSİ

FED Açık Piyasa Komitesi (FOMC) yılın ilk toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada ekonomi ve istihdam piyasasında iyi verilerin gelmeye devam ettiğini belirtti. Açıklamada “Ekonomik aktivite sağlam bir hız ile arttı. İstihdam piyasası koşulları da iyileşmeye devam etti” ifadeleri yer aldı. Ayrıca enflasyonun kısa vadede biraz daha düşmesinin beklediğini belirten FED açıklamasında “Ancak tüketici fiyatlarının, enerji maliyetlerindeki düşüşün etkisinin de azalması ile orta vadede yüzde 2’lik hedefe doğru kademeli olarak yükselmesi bekleniyor” denildi. Açıklamada ayrıca bir öncekinden farklı olarak petrol fiyatlarındaki düşüşün hane halkının alım gücünü artırdığı ifade edildi. Fed 16-17 Aralık’taki son FOMC’de faiz artışında sabırlı olacağını açıklamıştı. Toplantının ardından yeni kurallar gereği basın toplantısı düzenlenmedi.

PETROL FİYATLARI GERİLEDİ

ABD hisse senetleri, FED’in ekonominin toparlanmasını sürdürmesi ile faiz artışına yaklaşmayı sürdürmesi ile gerilerken, dolar değer kazandı. ABD Hazine tahvilleri yükselirken, petrol fiyatları Fed’in enflasyonun biraz daha gerileyeceğini belirtmesi ile 45 doların altında geriledi.

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam