Anasayfa Haberler Ekonomide “güven” bunalımı!
Ekonomide “güven” bunalımı!
Salı, 31 Mart 2015 05:56

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK)’nun açıkladığı rapora göre Mart ayında ekonominin güven endeksi 15.4 puan azalarak 74.85 puan oldu.

Ekonomide güven bunalımı giderek derinleşiyor. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK)’nun açıkladığı rapora göre Mart ayında ekonominin güveni 15.4 puanlık bir azalış gösterdi. Ekonomik güven endeksi Şubat ayında  88.5 puandayken, Mart ayında 74.85 puan olarak kaydedildi.

Ekonomik güven endeksindeki azalma tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.  Özellikle kurdaki yükseliş, işsizlikteki artış yurttaşların tüketim kalemlerinden vazgeçmesine yol açarken, tüketici güveni özel tüketim harcamaları ile paralel bir biçimde gidiyor. Tüketici güven endeksi 64.4 puan ile gerçeklerek tüketici güveninin kriz dönemi seviyelerine kadar gerilediğini gösteriyor. Zira bu 2009 yılı Mart ayından bu yana en düşük düzey.

İHRACAT SİPARİŞLERİ 38 AYIN DİBİNDE

Ekonomideki güven bunalımının bir diğer önemli başlığını reel sektördeki yavaşlama olarak oluştururken, bu yavaşlamayı besleyen kaynaklardan biri ihracat siparişlerindeki net azalış oluşturuyor. İhracat siparişleri son 38 ayın en dip noktasında bulunuyor. Reel sektör ekonomik güveni 3 puanlık bir azalış ile 100,90 olarak kaydedildi.Hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde de düşüş gözlemlendi.

EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ NELERDEN OLUŞUYOR?

Ekonomik güven endeksi tüketici, reel kesim, perakende ticaret, hizmet ve inşaat sektörleri güven endekslerinin bileşiminden oluşuyor. Bu verilerin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşan ekonomik güven endeksi 100 puan üzerinden değerlendiriliyor. 100 puan üzeri genel ekonomik durumun iyiye gittiğine ilişkin görüşlerin baskın olduğunu gösterirken, 100 puan altının ise kötümser bakışın ağırlık kazandığını gösteriyor.

TÜİK verilerine göre en son geçen yıl Temmuz ayında yüzde 84 civarında en düşük seviyesini bulan ekonomik güven endeksi, son 39 ayın açık ara en kötü verisine ulaştı.Böylece ekonomideki güven bunalımının  giderek arttığı gözlemi doğrulanmış oldu.

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam