Anasayfa Haberler Petrolde 20 dolar korkusu
Petrolde 20 dolar korkusu

Uluslararası iki yatırım bankası Bank of America Merrill Lynch ve Morgan Stanley petrol fiyatlarının 20 dolara kadar düşebileceği uyarısında bulundu.

Uluslararası yatırım bankalarından Bank of America Merrill Lynch ve Morgan Stanley, Çin ekonomisindeki büyümenin yavaşlaması, Çin'in para birimi yuan'ın değerinin düşürülmesi ve ABD dolarının diğer para birimlerine göre değerinin artması nedeniyle ham petrolün varil başına fiyatının bu yıl 20 dolara kadar gerileyebileceği uyarısında bulundu.

Bank of America Merrill Lynch, yayınladığı raporda, OPEC içindeki fiyat savaşının kızışması, İran'ın petrol piyasasına dönmeye hazırlanması, Çin'in para birimi yuanın değerinin düşmesi endişesi, piyasadaki arz fazlası ve ABD ile Avrupa'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı nedeniyle, ham petrolün varil fiyatının 20 dolar seviyesine kadar inebileceğini belirtti.

ABD'de 2015 yılının ikinci yarısında en az 20 petrol şirketinin iflas ettiğini kaydeden yatırım bankası, petrol fiyatlarının 2016'nın ilk yarısının sonunda varil başına 20 dolara düşerek dibe vurmasının ardından, ülkede birçok petrol şirketinin işletme maliyetlerini karşılayamayacağı ve bu nedenle ABD'de kaya petrolü üretiminin düşerek, yaz aylarından itibaren fiyatların tekrar yükselebileceği yorumunda bulundu.

'Dolardaki değer artışı bu yıl da devam eder'

Bir başka uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley de Çin'in para birimi yuandaki değer kaybının ve ABD dolarındaki değer artışının, petrol fiyatlarını hızla düşürebileceğini bildirdi.

Morgan Stanley, yayınladığı raporda, yuandaki yüzde 15'lik düşüşün petrol fiyatlarını varil başına 20 dolara kadar itebileceğini vurgulayarak, ABD dolarının değerindeki yüzde 5'lik bir artışın da petrol fiyatlarını yüzde 10 ila 25 arasında aşağı çekebileceğine dikkati çekti.

ABD Merkez Bankası Fed'in bugüne kadar faiz artırma yolunu izlediğini anımsatan Morgan Stanley, ABD dolarındaki değer artışının bu yıl da devam etmesini beklediğinin altını çizdi.

Bank of America Merrill Lynch ve Morgan Stanley'nin raporlarının açıklanmasından sonra, Brent türü ham petrolün varil başına fiyatı pazartesi günü 31,55 dolara, Batı Teksas türü ham petrolün fiyatı da varil başına 30,89 dolara kadar geriledi.

Ham petrol fiyatları, Haziran 2014'ten bu yana yüzde 70'ten fazla değer kaybederek, son 12 yılın en düşük seviyesine ulaşmış oldu.

Geçen aylarda, yatırım bankaları Goldman Sachs ve Citigroup, petrol fiyatlarının varil başına 20 dolara kadar gerileyebileceği uyarısında bulunmuştu.(ihracat dergisi)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam