Anasayfa
USİAD Bildiren


USİAD Bildiren 88. sayısı yayımlandı!




-Bartu Soral ile ekonomi gündemi üzerine söyleşi...
-Mustafa Pamukoğlu: Türkiye'nin Dış Borç Sorunu
-TİM Başkanı Büyükekşi: "2015'î Yüzde 3'ün Üzerinde Büyümeyle Kapatacağımıza İnanıyorum"
-Umut Oran'dan çarpıcı analiz: "Ekonomik Kriz 'Geliyorum' Diyor"
-Dış ticaret açığı 8 ayın en yüksek düzeyinde...
-Moody's'ten kritik not açıklaması...
-Nazif Ekzen: "Çıkış Var mı"
-İSO Başkanı Bahçıvan: "Üretim Ekonomisine Dönüş için Sanayicini Finansman Sorunu Çözülmeli"
-Prof. Dr. Cihan Dura: Yabancılara Toprak Satışı Üzerine Gözlemler
-Pamuk İthalatı 1 Milyon Tona Koşuyor...
-OSTİM yenileniyor
-TİSK: TL'deki Değer Kaybı Kaygı Yaratıyor!
-İTO, Ocak'ta Tahran'da 'Expo Turkey' Fuarı Düzenleyecek
-Ekonomiden Kısa Kısa...
-Kitap Dünyası

Dergiyi ücretsiz okumak için tıklayınız

usiad.org.tr

 
Mustafa Pamukoğlu yazdı: 2001 Ekonomik krizini unutmayalım

Türkiye, son 3 yıldır ekonomik bakımından ciddi tehlike işaretleri veriyordu. Giderek kötüleşen ekonomi ile 2015’e gelindi. 2015’de ise ekonomideki kırılganlık, dış borç kriz tehlikesi artmış ve reel sektör ciddi bir sıkıntıya girmiş durumda. Bölgemizdeki yangın ekonomimizi olumsuz etkilemeye devam ediyor. 7 Haziran genel seçimleri ise bir siyasi belirsizlik yarattı. Bunun yanında yoğun gelişen terör olayları ekonomimiz üzerinde kara bulutların artmasına ve büyük bir krizin tetikçisi olmaya sebep olacak gibi.
Bu nedenle ekonomi tarihinde gerçekleşen olaylara geri dönüp krizleri ve uygulanan politikaları tekrar hatırlamakta ve gerekli önlemleri bu olaylardan ders çıkararak belirlemekte yarar var. Bu nedenle sebepleri ve çözüm önlemleri bakımından çok önemli yer tutan 2001 krizini yeninden irdelemekte yarar görüyoruz.

Devamını oku...
 
Mustafa Pamukoğlu yazdı: Ekonomik krizde yönetim nasıl yapılmalı

Ülkemiz 2001 krizinden sonra neoliberal politikalara AKP himayesinde devam etti. Küresel likidite bolluğu nedeniyle sıcak paranın ülkemize çağlayanlar gibi gelmesi ve kolay dış borç bulabilmemiz neoliberal ekonomik politikasının aslında bizim gibi yükselen ekonomilerde sorun yaratacağını kimsenin hissetmemesini sağladı. Yıllarca düşük kur-yüksek faiz para politikası ile sıcak paracılar bizi iliklerimize kadar sömürdü. Cari açık veren bir ülke olarak korkmamız gerekirken likidite bolluğu nedeniyle cari açığı çevirebildik. Hatta cari açığın düzeyinden ziyade GSYH’ye oranının önemli olduğunu ortaya getirdik. Üreteceğimiz ara malını ithal ettik. Katma değer yaratan üretim yapısı için gerekli yapısal dönüşümü de gerçekleştiremedik.

Devamını oku...
 
Yunan halkı, AB-IMF’nin dayatmalarına neden ‘hayır’ dedi

Önce bir tespit yapalım. Avrupa Birliği’ni sınıfsal açıdan acaba irdelediniz mi? Özünde Avrupa Birliği’nin uluslararası şirketlerinin çıkarlarını gözetmek, dünyanın geri kalan kesimini bu şirketlerin çıkarları doğrultusunda denetlemeyi amaçlayan bir örgüt mü acaba?

Devamını oku...
 
Ekonomist Nazım Güvenç 2015’in ikinci yarısına girerken Türkiye ekonomisini yazdı

EKONOMİDE HAL KÖTÜ; GİDİŞ BAŞAŞAĞI

Her bakımdan hayli çetin bir yıldan geçiyoruz. Her şey bir yana, bu son altı ay boyunca toprağa verdiğimiz ülke çapında değerli insanlarımızın (sanatçıdan, siyasetçiye, şimdilik en sonuncusu Süleyman Demirel) çokluğunu göz önünde tutunca 2015’te şimdiden bile adeta bir “cankırım”dan söz etmek mümkün. 7 Haziran’daki genel seçimin anlam ve önemi; sonucunun seçmenlerin ne istemediğinin çok net, lakin ne istediğinin ucu açık derecede belirsizliği de yine bu yılın ayırt edici özellikleri arasına girdi bile. İşte bu ortamda bir de olmazsa olmazımız Ekonomi var kıpır kıpır ama düşe kalka!
Yılın ikinci altı ayına girerken bir durum saptaması yapacağız: Ekonomide hâl: nasıl; gidiş: nereye?

Devamını oku...
 
<< Başlangıç < Önceki 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sonraki > Son >>

Sayfa 11 / 35

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam